VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Invisible JObs

September 19, 2009 16:32

Hier even de link van het filmpje gemaakt door AT5 over onze banenuitwisseling, klik op Kort Amsterdams Vs New York part 4. Ik wil er even bij zeggen dat Kristen werkt voor City Harvest New York (een Food Rescue organisatie) en ik voor Voedselbank Amsterdam. En in New York zijn wij gefilmd tijdens  een Apple repacking event . Dat is niet iets waar Kristen en ik ons dagelijks mee bezig houden. Maar mijn zoontje Lev, van 1 1/2, vond het geweldig om zijn moeder op tv bezig te zien met zijn favoriete fruit! Hij riep steeds mama! appel! 

Ons dagelijks werk is in het echt project- en beleidsmatig. Onze functienamen zijn ook verschillend, maar wat wij allebei doen en de manier waarop, komt heel erg overeen. Wij zijn beiden bezig met organiseren van activiteiten en samenwerkingsverbanden, die gericht zijn op bestrijding van armoede, van honger. Kristen doet dat meer vanuit haar achtergrond als Master Nutritional and Public Health en ik als Master Medische antropologie. Kristen focust dus meer op gezond eten en zij was bv. heel erg aangenaam verrast door de redelijk gezonde en gevarieerde samenstelling van onze pakketten deze week (het is toch iedere week weer afhankelijk van het aanbod).

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


The many faces of city harvest

September 10, 2009 06:28

Yesterday was Hille's introduction to City Harvest and she had a lot of questions about operations, agency relations, special events, the Board, marketing, etc, that I was not the expert on. I introduced her around the office and she got a LOT of information, which I imagine was overwhelming...

Voedselbank is small compared to City Harvest - I believe there are only 2 paid employees.  They have 30 sites around Amsterdam where they offer some programming, and many where they deliver food, but the sites are all under the voedselbank operation. City Harvest does not operate its own pantries; rather we deliver food to 600 programs around the city. The major difference is that voedselbank has direct contact with clients on a regular basis. We have a program, our Mobile Market that distributes produce to residents of Melrose, Bronx, and Stapleton, Staten Island, and we have some nutrition education programs that we deliver food and education to. Otherwise, City Harvest specializes in delivering to emergency food programs that distribute to clients.

One of the challenges we face is getting large size donations to agencies in usable form. Today we had a "repack" at citifield (the baseball stadium) where a group of volunteers unpacked apples from giant boxes (maybe 500lbs) and repacked them into pantry bags of 3lbs for families. The bagged apples were sent off to agencies that could never have dealt with a 500lb box of apples. Hille wondered why we couldn't do the repack at the agencies directly, but it's difficult with limited facilities and space.

In the two days Hille has been here there has been no shortage of interesting venues in which to witness the various aspects of our work. After going on a truck ride yesterday Hille accompanied me to the Citi building to update our young philanthropy group "Generation Harvest" on our advocacy work. After that, we met with a group from Slow Food at Jimmy's No 43 (you all know that place by now) to share news of our campaign to improve school meals with the upcoming Child Nutrition Reauthorization (too much to write about!). Then she had a pantry visit today, followed by the repack at the baseball stadium.

Like Hille mentioned in her earlier post from Amsterdam - each day is different at voedselbank. The same is true for City Harvest. I am eager to see the other side in action.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).