VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Invisible JObs

September 19, 2009 16:32

Hier even de link van het filmpje gemaakt door AT5 over onze banenuitwisseling, klik op Kort Amsterdams Vs New York part 4. Ik wil er even bij zeggen dat Kristen werkt voor City Harvest New York (een Food Rescue organisatie) en ik voor Voedselbank Amsterdam. En in New York zijn wij gefilmd tijdens  een Apple repacking event . Dat is niet iets waar Kristen en ik ons dagelijks mee bezig houden. Maar mijn zoontje Lev, van 1 1/2, vond het geweldig om zijn moeder op tv bezig te zien met zijn favoriete fruit! Hij riep steeds mama! appel! 

Ons dagelijks werk is in het echt project- en beleidsmatig. Onze functienamen zijn ook verschillend, maar wat wij allebei doen en de manier waarop, komt heel erg overeen. Wij zijn beiden bezig met organiseren van activiteiten en samenwerkingsverbanden, die gericht zijn op bestrijding van armoede, van honger. Kristen doet dat meer vanuit haar achtergrond als Master Nutritional and Public Health en ik als Master Medische antropologie. Kristen focust dus meer op gezond eten en zij was bv. heel erg aangenaam verrast door de redelijk gezonde en gevarieerde samenstelling van onze pakketten deze week (het is toch iedere week weer afhankelijk van het aanbod).

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


the food cycle

September 17, 2009 17:16

I'm a bit behind on my blogs, which just reflects how busy I am and how much I'm getting to do here at Voedselbank Amsterdam!

Tuesday I traveled with two volunteers - a driver and a distribution manager - to Almsmeer, which is a wholesale distribution center similar to (but much smaller than) Hunt's Point in NYC. When the price of a product drops below profitability the vendors make a donation to Voedselbank. Often, the food is of great quality but there is simply too much for the market. City Harvest benefits from this same system in NYC. So, this week in Amsterdam there were too many nectarines and some extra tomatoes. We brought these back to the warehouse and by Wednesday afternoon they were given out to clients at a pantry in the center of the city.The produce pickup was interesting but in retrospect I might have chosen to accompany Hille to a "train the trainer" session in which professionals from MaDi were being trained to hold classes on budgeting for Voedselbank clients all over the city (much more about this later). I declined this invitation because of the language barrier, but I would have like to witness this example of a collaboration between organizations that provide services to low-income people. Contrary to popular belief as far as the jobswap goes, this type of activity is closer to Hille's and my actual positions in our organizations, but we're told that meetings and conference rooms do not make for good photo opportunities, so, you've been seeing us do a lot of fun things like pack pantry bags full of apples and such. We do that sometimes too - but it's volunteering! For the most part we connect people, and organizations, (and people to organizations), and advise government agencies and elected officials, and raise awareness in society about the problems of hunger and poverty, so that emergency food clients can become self-sufficient and utlimately not rely on emergency food.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).