BoerBoerFarmer
Profiel
Ivo de Bode

Ivo de Bode

32 jaar uit Den Burg, Texel

Toon profiel

Boer en kaasmaker op boerderij de Waddel


Foto post

Andrew en Ivo aan het werk op De Waddel (Texel).

Fotografie Paul...

Terug in Amsterdam

Het afronden is begonnen. De jobswap zit er bijna op. Andrew en ik zijn vanmiddag naar Amsterdam...

broodje haring

Vanmiddag met Andrew een rondje gefietst. Eerst naar de Wezenputten. Hier werd water ingeslagen voor de lange reizen...

Texel

We zijn op Texel! Vandaag zijn Andrew en ik op het eiland aangekomen. Beide nog een beetje moe...

Foto post

Sylvester Manor

Fotografie Cynthia van...

Terug in de stad

Vanmorgen met z'n allen vroeg opgestaan om vanmiddag eerder klaar te zijn, zodat Andrew en ik in de middag...

Verschillen

Vandaag hebben we een groot deel van de oogst binnengehaald; tomaten, auberigines en aardappels. Op twee akkers...

Thursday, 10 September, 03:51

Vanmorgen vroeg opgestaan en een rondwandelingetje gemaakt over het terein. Wat een mooie natuur hier! Je struikelt over...

Wow's en ahh's

Sylvester Manor is een schitterende boerderij. Hoewel boederij, landgoed is een betere benaming. Een schitterend huis waar...

Tijdverschil

6 uur in de ochtend en klaarwakker. Normaal sta ik ook altijd tussen 6 of 7 op, dus...

start spreading the news,...

Met een gelukzalige glimlach liep ik de slurf uit en begon spontaan deze woorden te zingen. New York...

Lijstjes

Hoe dichter het vertrek nadert, hoe meer lijstjes ik ga maken. Alles wat ik nog wil doen vóór...

media-aandacht

De afgelopen weken krijgen de media steeds meer aandacht voor de Job Swap. Op een middag kreeg ik een...

Nog vier weken

De voorpret is nu werkelijk begonnen. Over vier weken zit ik op Shelter Island!
De afgelopen week heb ik...

Slappe courgetten

September 16, 2009 21:06

Wat een dag! Vandaag hadden we om 10.00, 11.30 en 13.00 een afspraak met een journalist. Daarvoor de schapen gemolken en tussendoor kaas gemaakt en om 14.00 een afspraak voor een rondleiding op Novalis Hoeve. De interviews waren erg leuk om te geven. Nu Andrew hier is, zijn de verschillen en overeenkomsten tussen onze boerderijen, maar ook tussen de Texels / Amsterdamse cultuur en de New Yorkse nog duidelijker. Wat ik echt een groot verschil vind is het verschil in eetcultuur.

Ik had namelijk een vooroordeel over de Amerikaanse eetcultuur: een veel te vette en smaakloze hap. Maar wat blijkt, rond New York is biologisch voedsel ontzettend hot. Op Sylvester Manor worden biologische groenten geteeld voor de lokale bevolking. Dit heet CSA: Community-Supported Agriculture.

Gezinnen die hiervan lid zijn betalen in de winter 500 dollar en krijgen hiervoor in de lente, zomer en herfst op zaterdag de op de manor verbouwde groenten terug. De leden betalen dus vooruit en dat geeft de boer zekerheid. Hiernaast bindt het de leden aan de boerderij. Dit zorgt er onder andere voor dat zij dichter bij de boerderij en het voedsel komen te staan. Sylvester manor heeft 'maar' 25 leden omdat dit pas het eerste jaar is dat er geoogst wordt. In de buurt zijn echter boerderijen die wel 600 tot 2000 leden hebben!

Niet alleen het CSA is een voorbeeld van de populariteit van biologisch eten. Op Union Square is er elke dag (!!!) een biologische boerenmarkt waar producenten uit de omgeving hun groenten, eieren, brood, vis, kaas etc. aan de man brengen. Ik ben er twee keer geweest en was zeer onder de indruk van het aanbod en de zeer hoge kwaliteit van de waren. Niks geen slappe courgetten, maar de schitterendste, verse producten, die in ongeveer 40 kramen zijn uitgestald.

Amerika schijnt alijd voor te lopen op Europa. Ik hoop dat het hiermee ook zo is. Er is namelijk niets mooier dan koken met eerlijke en pure ingredienten en deze als boer direct aan de consumenten te leveren.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.