BibliothecarisBibliothecarisLibrarian
Profiel
Leo Willemse

Leo Willemse

57 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Bibliothecaris, Openbare Bibliotheek Amsterdam


Doorgaan, nagenieten, wat levert het op ? IMAgine....

September 24, 2009 10:08


IMAGINE -Strawberry Fields-Central Park

Langzaam maar zeker herneemt mijn leven zijn gewone gang.Thuis zijn ze aan me gewend en word ik al weer eens in New York gewenst.Vrijdag kom ik ook op de bibliotheek terug, en ga  aan de slag op de vierde verdieping, begeleiden bij Radio AmsterdamFM Kunst & Cultuur ,met een "gewone"aflevering van de Boekenrubriek. Ook mag ik de muzieksamenstelling van de uitzending verzorgen. En 's avonds een gebruikelijke publieksdienst op Multimedia.Het weekend sta ik ook op de werkvloer. Niks nieuws dus, en erg leuk. Dat zal me leren met beide benen op de grond te blijven.

Maar de Job Swap is echt niet over hoor! Vanuit de mails van de deelnemers lees ik sterk het besef van gemis van elkaar èn van de unieke ervaring die ons twee weken lang aangeboden is. Anderen beseffen dat gelukkig  ook: we , de Nederlanders tenminste,zijn gevraagd een Verhaal te schrijven voor het Verhalenarchief van Het Nationaal Archief , dat op 30 september de digitale lucht ingaat. Als het maar over de Job Swap gaat. En de 400 woorden niet te boven gaat.

Tja, dan  is het moeilijk : moet het mijn taxi-ervaring vanaf het vliegveld zijn toen ik onterecht vreesde uitgeschud te worden, mijn eerste werkdag in Queens, toen ik vrolijk de verkeerde metro nam en in Brooklyn uitkwam, hoe ik me op-z’n –jaren-70 voorstelde aan prinses Maxima: “Leo!”,de overweldigende ervaring om met de bus van Bibliotheek Flushing naar de hoofdvestiging te rijden en binnen een uur  Chinese, Koreaanse, Bengalese, Orthodox -Joodse en nog 62 nationaliteiten ieder op zich en samen met zijn allen zag samenleven ? En wat zou de rol van de bibliotheek daarbij moeten zijn ? Die laatste optie vind ik   toch het meest aantrekkelijk , en lijkt me ook  relevant.

Ik heb al eerder geschreven, gezegd dat ik vind dat de nadruk op volledige integratie me tegenstaat. Engels leren, vanzelfsprekend. Maar waarom je afkomst  uitsluiten ? Ik ben  van meedoen met behoud van eigen identiteit. En dat beviel me buitengewoon goed in de aanpak van Queens. Een goed voorbeeld is de campagne van de Bibliotheek: Enrich your life  (Verrijk je leven).En dat met Engels -, Spaans of Chineestalige affiches met Engels-, Spaans- of Chineestalige medewerkers van de bibliotheek. Ik ga mensen uit de Achterhoek die in Amsterdam wonen toch niet vragen om met een Amsterdams accent te praten,of alleen naar André Hazes te luisteren en Normaal af te zweren.

In Amerika gaat de geschiedenis van mensen vaak niet verder dan twee generaties. Dacia’s grootouders kwamen vanuit Roemenië –dat moet ergens in de jaren ’30 zijn geweest. Dacia is volledig verAmerikaniseerd,  maar heeft haar Roemeense wortels tot in haar naam to behouden. Helemaal goed! Ik zie dat mijn Verhaal voor Het Nationaal Archief al bijna af is.En blijf de wens van John Lennon maar in het hoofd houden, zo beroerd is die wens niet....
 
Nu weet ik alleen niet of ik nu voldaan heb aan de eisen voor een afsluitend blog.Nou ja, schrijf ik van de week gewoon nog een Blog.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Dacia Metes

Dacia Metes

from New York

Show profile

Librarian, Queens Library


September 10th.

September 10, 2009 21:39

The library is normally a very busy place, but this week we have a few colleagues on vacation so we are all even busier then usual. On top of the normal work we do in my division (answering questions, doing research), we have had a chance to spend time talking about what we are doing (and why we do it that way.) We have also had a chance to talk to librarians in other parts of the library, all of whom are fascinated by the Job Swap program. They all have their own questions for Leo about how people in Amsterdam do their job and what he thinks of Queens Library. Everyone has been very generous with their time. I hope Leo has not been overwhelmed with the number of people he is meeting and the amount of information he is getting. I hope when it is my turn, I am able to take it all in and go with the flow as easily as he has!

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).