VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Schoolmeals, to Rescue Food

September 9, 2009 06:19

Gisteren hebben alle Job Swappers elkaar ontmoet en ik dus Kristen, waarmee het meteen klikte!

Vandaag was de eerste 'werkdag' en kwam ik er steeds meer achter dat Kristen en ik veel met elkaar gemeen hebben. Qua werk, qua interesse, leergeierigheid en vooral: wij maken ons boos over dezelfde dingen. Onderwijs, (gezond) voedsel en onderwijs zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Helaas is dat niet de praktijk. Ik merkte dat wij ook de behoefte delen om er iets aan te kunnen doen.

Kristen stopt heel veel energie en tijd in een campagne ter verbetering van de kwaliteit en toegang tot schoolmaaltijden.
Ik was onder de indruk hoe zij wist over te brengen tijdens een meeting met een groep business people, hoe belangrijk het is om te werken aan verandering van beleid en praktijk van het Amerikaans schoolmaaltijden systeem.

Dit was een van de vele dingen die ik vandaag heb mogen meemaken: De ochtend begon met een introductie van City Harvest en ik werd voorgesteld aan bijna alle collega's (rond de 40 man), die zich allemaal bezig houden met hun specialiteit: marketing, fondsenwerven, programma's managen, communicatie, planning van de routes van de vrachtwagenchauffeurs, vrijwilligers coordineren, speciale evenementen organiseren, contact leggen en onderhouden met voedsel donateurs of met de (rond de 600) plekken waar het voedsel naar toe gaat en uitgedeeld worden. Een, in vergelijking met Voedselbank Amsterdam, enorme grote organisatie.

's Middags mocht ik met een van de vaste chauffeurs Victor Gonzalez mee op een City Harvest vrachtwagen om voedsel op te halen; sinds 25 jaar geleden is dit de specialiteit van City Harvest: TO RESCUE FOOD!


We reden allereerst naar een bakker, waar wij 5 grote zakken vol bagels kregen en vervolgens een paar supermarkten, waar o.a. vlees opgehaald werd. De ' buit'  leek niet echt groot, maar ik begreep dat het niet Victor's vaste route was en er normaal gesproken naar veel meer plekken gereden werd. Een chauffeur gaat naar ongeveer 20 plekken in de stad om eten op te halen. Ook bij restaurantjes en hotels.

Wij eindigden bij een kerk waar het opgehaalde voedsel direct naar toegebracht werd en wij een rondleiding van Chef Michael kregen. Hij stelt dagelijks het menu samen op basis van de donaties van die dag. Vandaag dus bagels met gehakt. Er waren allerlei vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor het koken van een maaltijd voor zo'n 100 a 150 hongerige New Yorkers in die wijk.

In het filmpje zie je de kerk, een paar vrijwilligers, chef Michael pratend met journalist John van de Spits en helemaal aan het einde de City Harvest chauffeur Victor.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


more than just food

September 17, 2009 20:50

Voedselbank Amsterdam has a program called "More Than Food Only" that is the true core of Hille's work. That's not the most  of what Voedselbank does, but it may be the most important in the sense that, if it works, the people who rely on food from the Voedselbank might no longer need it. The same is true of my work for City Harvest, both in its purpose and in the fact that it compliments the main work of my organization, which is to distribute food.
 
Let me explain: Many people in both NYC and Amsterdam can't afford enough food, so our sister organizations across the Atlantic collect food that would be thrown away and deliver it to places that give it out to people in need. Problem solved - for today. But that's not the end of the story, because many people who can't afford food today won't be able to buy it tomorrow, either. (In NYC, where food deserts are common, they might not be able to find good food even if they could afford it.) The solution to this problem is less straightforward and requires the cooperation of many different players.
 
So, what are we doing about this? In Amsterdam the Voedselbank has invited a number of organizations to assist their clients with the various problems that cause them to not be able to afford food. They collaborate with MaDi, a type of social service organization (non-governmental) that assists clients with debt management and benefits access. The "budget training" I attended this morning is an example of their work. Voedselbank clients are encouraged to sign up for this class when they come to the food pantry; the idea is that if these clients can learn how to better manage their limited funds they will have an easier time affording food. Similarly, City Harvest runs a financial empowerment program in some of the agencies that we distribute food to to give people the skills and confidence to improve their quality of life, and access to food, through better spending habits. At the end of the budget training course the Voedselbank clients take a trip to the supermarket with 20 euros and the challenge to buy two days' worth of balanced meals, putting their learning into practice. Not surprisingly, City Harvest uses the same technique in our nutrition education programs.
 
These are skills that many of us take for granted. Can you remember who taught you to budget, monitor your expenses, and save a bit? Or to choose nutritious, inexpensive foods from the supermarket? The people I met today were learning these things for the first time. Teaching a group of people to balance their budget may not be the most exciting piece of our work, but it's a vital one.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).