Officier v. JustitieOfficier v. JustitieProsecutor
Profiel
Alexandra Oswald

Alexandra Oswald

40 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Officier van Justitie in Amsterdam


Drugs en Prostitutie

Wat begon als een relaxte dag met een volop babbelende Amy, eindigde op de Wallen met een Amy die te...

Verwarring alom

Ik geloof dat Amy vandaag totaal onthutst in bed gaat liggen. Ik zag haar mond meerdere malen van verbazing...

Rennen, rennen

Tja, het is vandaag meteen te merken dat wij in Nederland volgens een strak tijdschema werken en in New York alles...

Waar is Amy ?

Op dinsdag is Amy naar Prinsjesdag in Den Haag gegaan. Vantevoren, voordat ik Amy leerde kennen, hadden...

Thuis

Met bijna alle jobswappers gaan we terug naar Nederland. Het was net een schoolreisje. Met ongeveer 22 personen...

Foto post

Fotografie Cynthia van...

A walk down memory lane

De titel dekt niet helemaal de tekst van de blog. Het is mijn laatste blog vanuit New York en...

Ienemienemutte

Juryrechtspraak. Toch een onderwerp dat je voornamelijk uit de film kent. Ook een onderwerp waar wij in Nederland allemaal wel een mening...

9/11

Het regent buiten ! Tjee daar had ik nou niet op gerekend toen ik mijn tas aan het inpakken...

NYPD

Het 44ste district. Daar staat het politieburo waar Amy en ik ons 's ochtends moeten melden. We zijn een...

Amsterdam, stad van misdaad, drugs en Anarchie

Omdat Amy bijna naar Amsterdam gaat en wij vandaag met de NYPD op stap gaan, verwacht ik wel wat...

Law & order

Wow, wat zal ik vandaag vertellen. Er is zoveel om met mogelijke bloglezers te delen. Als eerste...

Zoek de overeenkomsten

Vandaag mijn eerste werkdag in New York als Assistant District Attorney of the Domestic Violance Unit. Klinkt wel goed...

Labor Day

Vandaag is het Labor Day in Amerika. Veel van de Amerikanen zijn vrij en wij dus ook. In...

Jaaaaaaa NYC

Ja, we zijn er eindelijk ! En ik ook, want ik ben al eindeloos bezig om een...

Kleding en een Film

Ik zit door de regen helemaal in de herfststemming en kan me nauwelijks voorstellen dat het de hele volgende week...

AJAX

Een moord of een overval wordt over het algemeen niet in overleg met een Officier van Justitie gepleegd. Dit...

Het WILDE Westen

23/08/09
De zomervakantie is voorbij en het gewone "werkende" leven is weer begonnen. Na een vakantie is mijn mailbox altijd...

Afsluitend

September 23, 2009 10:49

Tja, en dan begint na twee weken op maandag het gewone leven weer. Eigenlijk wel fijn, want het was toch een beetje een uitputtingslag. Zeker die laatste week als de Jobswap moet worden gecombineerd met het reilen en zeilen van een gezin. Alhowel het, met dank aan Martijn en onze oppas Alaa, heel goed is gegaan. En, ik had het voor geen goud willen missen.
 
De Jobswap was een heel bijzonder en geweldig project. En ik ben dan ook dankbaar dat ik er aan heb mogen deelnemen. Het was in de eerste plaats heel bijzonder om twee weken met Amy door te brengen. Vanaf het eerste moment dat wij elkaar zagen, klikte het en hebben we samen heel veel plezier gehad. Onze rechtssystemen zijn zo verschillend, maar we stonden beiden open om het andere systeem te doorgronden en er begrip voor te krijgen. Wellicht omdat we allebei om dezelfde reden Officier van Justitie zijn geworden.
 
Door mee te lopen met Amy, en s'ochtends in de drukke metro naar het werk te gaan, etc. kon ik ook echt deel uitmaken van de maatschappij in New York. En ook dat voelde goed.
 
En niet in de laatste plaats was het bijzonder om alle andere jobswappers te leren kennen en elkaars ervaringen uit te wisselen. Allemaal mensen met een totaal andere achtergrond, maar met één gemeenschappelijke deler: enthousiasme voor het eigen beroep. Iedereen was enthousiast over zijn eigen counterpart en iedereen was enthousiast om deel te nemen aan het project.
 
Op maandagmiddag na de twee weken jobswap heb ik s'middags meteen zitting bij de Politierechter met ongeveer 10 verschillende zaken (allemaal geweldsincidenten). Als er een huiselijke geweldszaak wordt behandeld, waarbij de man zijn ex-vrouw meeneemt om te getuigen over de mishandeling van hun dochter en haarzelf (!), moet ik de hele tijd aan Amy denken. Ik weet zeker dat ik de zaak anders, en wellicht ook beter, heb behandeld dan voor mijn Jobswap. De man is veroordeeld.
 
Want wat heeft de Jobswap mij gebracht, behoudens heel veel plezier? Ons rechtssysteem zal ik toch niet kunnen veranderen. Ik denk, dat ik met een andere blik naar mijn eigen werk kijk en vraagtekens zet bij zaken die ik altijd als normaal heb beschouwd. En als ik tot laat moet doorwerken, is het een goed gevoel te weten dat er aan de andere kant van de oceaan er iemand is die min of meer hetzelfde werk doet en bij wie de deur altijd open staat (en vice versa). 
 
Met dank aan iedereen die de Jobswap voor mij mogelijk heeft gemaakt, waaronder: BKB, het parket Amsterdam, Ruth, Amy, en uiteraard Martijn.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Amy Litwin

Amy Litwin

36 years old from New York

Show profile

Assistant District Attorney in the Bronx, New York


RUN RUN RUN - OH MY ACHING FEET

September 18, 2009 00:10

Yes, my feet are aching - so much to tell you about, so where to begin? It was great being back with Alexandra.  I had the most wonderful day with Ruth at The Hague, but now, back in Amsterdam, it will be my first full, and I mean FULL day with Alexandra at the Office of the Public Prosecutor.

We start our morning with an appointment to see a trial.  It is actually a domestic violence trial, so I am very excited, as I prosecute, almost exclusively, domestic violence cases in the Bronx.  Well, you (especially the Americans who might be reading this - all 5 of you...) can only imagine my surprise when I heard that the trial I was going to see was scheduled to take place from 9:00 AM (you will never believe this) until 9:30 AM.  YES, that is right, thirty minutes for a trial.  It is not a serious charge, so there is only one Judge who presides instead of three.  

There is to be some limited testimony at the trial, even though usually all of the statements have been taken by the police already, and then any follow-up questioning is done by an "Investigatory Judge."  At the investigatory stage the defense attorney is also present to question any witnesses (the prosecutor will probably not be present for this unless it is a very serious or complicated case).  

These statements are then summarized and documented by the Investigatory Judge and included in the court file of which the attorneys and the Trial Judge all have a copy.  Prior to the actually trial, the Judge has reviewed all of the statements and there is not usually further testimony at the trial.  

This could not be more different from the American system where almost NOTHING is done on paper and all witnesses must testify not only in front of a judge, but a maybe a jury too.   Even the courtrooms look different.  


The Judge was very nice and allowed me to take a few photos of his courtroom.  Also see below.  That is the prosecutor to the left (the prosecutor always sits in the front near the judge) and the clerk to the right.  And yes, not only does the Judge wear a robe, but the prosecutor, defense attorney, and the clerk too.  Very different from home.

 

When the Turkish interpreter didn't show up for the trial (as an interpreter was needed so that the Judge could ask some questions of a single witness) the trial had to be postponed.  FINALLY A SIMILARITY.  We have Spanish interpreters who are on staff with the courts and are always available, but sometimes, if we need a special interpreter, one is available and the case must be rescheduled.  A very small similarity, but when there are so few it is hard for Alexandra and I to NOT get a little bit excited.

We also attended a Police Parade.  We would probably refer to it as a fair.  The parade happens approximately one time each year and all of the Police Officers attend on various days.  There is always an educational message, and this year it was "equality".  Something we might refer to as "sensitivity training" in NYC.  There were booths set up, each designed to offer a hands on look at different people and cultures in order to walk in someone else's shoes...


This is part of the fair.


One booth offered the option of wearing the wardrobe of a person of a different culture.  Guess who was brave enough to give it a shot.  Is that Alexandra in a Burka??


There was even a display that addressed freedom of expression and different opinions.  It was an "anti-police parade" booth...


I was fortunate to have an opportunity to speak with a high-ranking member of the Amsterdam Politie (police).  

It was very interesting to hear about the close relationship the Police Department has with the Public Prosecutor's Office. The prosecutors direct the investigations from the beginning, and the police and the assigned prosecutor might talk numerous times each day to discuss developments.  

And this was only part of my day!!  I spoke with lots of different prosecutors at Alexandra's office about their special responsibilities, and finally made it to Leah and Renske's performance at the Paradiso.  They are amazing and appear to like each other as much as Alexandra and I do!! What a wonderful experience it has been so far!!

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).

OFF TO JAIL / WHERE ARE THE HANDCUFFS: PART II

So, Thursday was a tour of the jail in the courthouse.  Defendants are held 2 to a...

OFF TO JAIL / WHERE ARE THE HANDCUFFS

More to come about my tour of the jail cells... let's just say I would rather be...

HOOLIGANS!

The "hardcore fans" of Ajax (Amsterdam's soccer team) are kept as segregated from the rest of the...

This verdict will be televised

We watched a verdict.  It was a very high profile case where a man, who claimed to be...

INTERVENTION, NOT JUST PUNISHMENT

I am so behind on my blogging.  The last few days have been a whirlwind, but still so...

Prinsjesdag / I didn't know I could ride a bike in heels

I spent the entire day at the Hague today.  It was Prinsjesdag, or "Prince's Day".  It happens...

Long journey and a great first day

We all took a bus together to the airport. We assembled at the ticket counter.  We all agreed...

Picture post

Photography by Cynthia van...

Did you know?

Did you know that we are not simply paired off completely separate from all of the other Swappers? The...

Me and my sister?

Iedereen zegt steeds tegen ons dat we net zussen lijken! We kennen elkaar nog niet eens een week...

The Bronx jury

So, on Thursday and Friday Alexandra and I observed some of the Jury selection process.  Alexandra got an...

Must we really wear bullet proof vests?

Today was our day with the police of the 44 precinct for our "ride-along", and the answer to the...

DAY 2 AND BEYOND

Had a brilliant day with Alexandra. The District Attorney of the Bronx, Robert Johnson, and some of...

Finally photo's

So, here finally is Alexandra's first trip up to the Bronx.  Ok, so it was only...

ALEXANDRA'S FIRST DAY

I have been trying to post some photos I took today of Alexandra's first day in the Bronx, but...

Our first meeting

So, while all of the NYC swappers got together last thursday night, September 3, everyone was a...

HOI and hello

This is my first blog.  Ever.  Well, actually, I did post a blog once before inquiring...