VerloskundigeVerloskundigeMidwife
Profiel
Ilona van der Vloed

Ilona van der Vloed

45 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Verloskundige bij het Geboortecentrum in Amsterdam


Pijnstilling

September 9, 2009 12:12

Ik ben geen toerist, ik werk hier. Om 07.30 am neem ik de metro van Fulton Street, hier om de hoek, naar Union Square. Twee haltes maar gelukkig, we staan als haringen in een ton opeen (ja, we, New Yorkers). Dan loop ik over 16th Street (snel, recht vooruitkijkend, zo doen we dat hier) tot First Avenue.

Het Beth Israel Medical Centre is gevestigd in een mooi groot pand, uit de jaren '20 denk ik. Net zoals de Vu Medisch Centrum in Amsterdam er steeds stukjes bij bouwt, bestaat het complex hier uit verschillende gebouwen die met bruggen aan elkaar verbonden zijn. De OB/GYN afdeling waar de verloskamers deel uit maken, zit op de vierde verdieping.

verloskundigebalie

Stel het je toch maar voor als de hectiek van ER. Veel mensen die veel praten en schreeuwen, computerschermen, whiteboards waarop de patiënten (zo heet dat hier, zelfs als ze supergezond zijn en een supergezonde baby in hun buik hebben) vermeld staan die in de 9 verloskamers en 3 trialrooms liggen. Er is een omroep installatie en het lijkt soms alsof een extra caissière naar de kassa wordt geroepen.

Vier gynaecolgen in opleiding - allen vrouw, mooi, jong en hip - runnen de medische afdeling. Twee tot drie verloskundigen begeleiden hier hun eigen barenden (krijg het woord patiënt niet over mijn lippen). Er zijn acht verpleegkundigen om ons te assisteren. Vooral de hectiek op de gang is een groot verschil met de setting rondom de bevalling in Nederland, waar we juist rust heel belangrijk vinden. Ook in het ziekenhuis. Het is een vrolijk, goed samenwerkend team, dat merk je als je de orde in de chaos een beetje door hebt. Verder: veel medische ingrepen en veel pijnstilling.

verloskundigebed

Rochelle is directeur van de verloskundige praktijk van het ziekenhuis. Ze werkt hard. Haar 48 uursdienst werkt ze soms continue zonder het ziekenhuis te verlaten. Ze begeleid bevallingen, draait spreekuur, doet aan voorlichting over family planning, zet spiralen, schrijft anticonceptie voor en besnijdt jongetjes. Bijna iedereen, onafhankelijk van de  religie, laat zijn zoon besnijden. Vaak omdat men het hygiënisch vindt.

Ik was erbij gisteren. Ik vond het vreselijk. Daar waar vrouwen hier na twee keer piepen een ruggenprik krijgen worden hun zonen in de kamer ernaast zonder verdoving met tangen, scharen , messen en een zwaar ijzeren apparaat  van hun voorhuidje ontdaan. Rochelle vindt ook dat er verdoving gebruikt moet worden maar er waren veel huidirritaties dus het wachten is op een beter middel. Als troost krijgt iedere baby die ze besnijd wel een kus op zijn voorhoofd als ze klaar is.....

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Rochelle Lipshutz

Rochelle Lipshutz

49 years old from New York

Show profile

Midwife at the Beth Israel Medical Center in New York


Back Home

September 23, 2009 09:20

I just finsished assisting with my first birth in NYC since my return from the Netherlands.  I was in the usual confines of the hospital practice with monitoring, IV, epidural, etc., but my patient did beautifully.  She delivered lying on her left side, I placed the baby immediately on mom's abdomen for skin-skin contact and waited patiently for the placenta to deliver spontaneously....really nothing different than I've done for the past 23 years, but I felt totally renewed.  My work with Ilona for the past 2 weeks has really helped me to appreciate the normality of the birth process.  What a wonderful profession I have!!!  Thanks so much for the experience, I think it will last my lifetime.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).