BibliothecarisBibliothecarisLibrarian
Profiel
Leo Willemse

Leo Willemse

57 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Bibliothecaris, Openbare Bibliotheek Amsterdam


Op weg naar het einde

September 13, 2009 01:53

Verklaar de titel! Donderdag - wat lijkt dat alweer lang geleden - zijn Dacia en ik gefilmd door Zoe van AT5 in de Queens Library. Fluisterend gaven wij antwoord op vragen over onze favoriete boeken, en of we passages wilden voorlezen. Mijn favoriet, en oplettende lezertjes weten na het lezen van de titel hierboven genoeg, is Op Weg naar het Einde , van Gerard Reve. Gelukkig lag de Beste Strip Aller Tijden er wel: Kuifje in Tibet, door Herge, in een Franse uitgave. Mijn favoriete passage voorgelezen: waar Kapitein Haddock zijn lege fles whiskey op de Hoogvlakte van Tibet terugvindt en scheldend ("Basji-Bouzouk!", "Ectoplasma!" ) op zoek gaat naar De Verschrikkelijke Sneeuwman. De tranen rolden me voor de zoveelste keer over de wangen van het lachen.

Dacia is ook een echte boekenverslindster: Dennis Lehane met zijn briljante thrillers en psychologische romans hebben we beide hoog zitten. En dat fluisteren: in een bibliotheek moet je stil zijn, nee, dat hoeft niet, maar het is wel prettig.

Maar genoeg over boeken: we zijn hier om te werken. (Over boeken kunt u lezen op mijn wekelijkse Boekenblog op www.oba.nl). Vrijdag was mijn laatste werkdag , en het was een heel drukke werkdag.We liepen van hier naar daar naar everywaar, en spraken met het Adjuncthoofd van de Centrale Bibliotheek over werken voor of achter de balie (ervoor dus!), met de Marketing Manager over de opdracht van Queens Library (" Enrich Your Life") en zelfs kort met Tom Galante, de directeur, op weg naar een volgende fundraising. Tussendoor in De Kooi op C-2 email nalopen, met de collega's van Dacia praten over werken in Queens en in Amsterdam, en nog maar weer eens kijken hoe zij hun werk doen (heel betrokken en met veel gevoel voor humor en feedback naar elkaar).

Oh ja, met de demografe van QL is ze verantwoordelijk voor dat men hier zo goed wie hun (potentiele) klanten zijn. Uiteindelijk sloten we de Job Swap af met een presentatie van de film over mijn Bibliotheek voor de staf rondom Tom Gitner, met Dacia als eregast. Met een grote tas geschenken werd ik uitgezwaaid.

Mijn conclusie is: deze bibliotheek , met deze mensen, is een fantastische bibliotheek, met betrokken mensen, die werkelijk in de gemeenschap van Queens wil staan. Ze zoekt naar niet-orthodoxe wegen om dat doel te bereiken. Dat is een heel groot compliment waard. Nu nog de beloning met net zo'n mooi bibliotheekgebouw als dat van de Openbare Bibliotheek Amsterdam!
Queens Library, ik dank jullie uit de grond van mijn hart voor deze schitterende (en vermoeiende) week!

P.S.: Voor de Nederlandse lezers: in dit stukje zitten drie verwijzingen ; 1 muzikale en 2 literaire. Wie ze me meldt, krijgt iets to enrich her of his life.

Insturen naar l.willemse@oba.nl voor 20 september.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.