VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


No fingerprint No foodstamp

September 14, 2009 22:53

Job Swap New York is helaas ten einde, maar we zijn op de helft en Job Swap Amsterdam is vandaag gestart.

De laatste dagen in New York zijn zo ontzettend snel voorbij gegaan! Op het supersnelle wandeltempo van de New Yorkers ben ik de laatste dagen nog op zoveel verschillende plekken geweest, dat ik 's avonds laat terug in het hotel geen zinnige blog meer kon schrijven.

Donderdag mocht ik mee naar een 'hele speciale bijeenkomst', zo vertelde Kristen mij. Er zou iemand van de regering, van het US Department of Agriculture komen praten over het food stamp programm, child nutrition en de toename van klanten bij food pantries en soup kitchens.  Het bleek totaal anders te gaan dan ik had verwacht.

Geen formele vergadering, maar een informele discussie in een kerkzaaltje, met mensen van allerlei organisatie die in New York een brijdage leveren aan bestrijden van honger. Er was veel kritiek op de werking van het Food Stamp Program. Van de ca miljoen mensen die eten ophalen in een van de 1200 New Yorkse gaarkeukens of pantries, maakt maar de helft gebruik van het  Food Stamp program. Dit had volgens aanwezigen vooral te maken met de fingerpint, die in New York gevraagd wordt. Mensen voelden zich als 'crimineel' behandeld door deze eis. En alleenstaanden konden er helemaal niet voor in aanmerking komen. Ik kwam erachter dat de Foodbank New York een grote rol speelt bij het helpen met aanvragen van food stamps en bij de verdeling van het voedsel dat via het USDA (de federale overheid) gedoneerd wordt. Daarover later meer in een blog over mijn bezoekje aan de Foodbank New York in de Bronx.

Nu eerst even bijkomen van de jetlag. Morgenochtend stappen Kristen en ik op de fiets om bij de Voedselbank Amsterdam aan het werk te gaan. Ben benieuwd of zij net als ik de eerste dag bij City Harvest, een 'cultuurshock' ervaart qua enorme verschillen vnl. in aantallen en de werkwijze op basis van vrijwilligerswerk.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


more than just food

September 17, 2009 20:50

Voedselbank Amsterdam has a program called "More Than Food Only" that is the true core of Hille's work. That's not the most  of what Voedselbank does, but it may be the most important in the sense that, if it works, the people who rely on food from the Voedselbank might no longer need it. The same is true of my work for City Harvest, both in its purpose and in the fact that it compliments the main work of my organization, which is to distribute food.
 
Let me explain: Many people in both NYC and Amsterdam can't afford enough food, so our sister organizations across the Atlantic collect food that would be thrown away and deliver it to places that give it out to people in need. Problem solved - for today. But that's not the end of the story, because many people who can't afford food today won't be able to buy it tomorrow, either. (In NYC, where food deserts are common, they might not be able to find good food even if they could afford it.) The solution to this problem is less straightforward and requires the cooperation of many different players.
 
So, what are we doing about this? In Amsterdam the Voedselbank has invited a number of organizations to assist their clients with the various problems that cause them to not be able to afford food. They collaborate with MaDi, a type of social service organization (non-governmental) that assists clients with debt management and benefits access. The "budget training" I attended this morning is an example of their work. Voedselbank clients are encouraged to sign up for this class when they come to the food pantry; the idea is that if these clients can learn how to better manage their limited funds they will have an easier time affording food. Similarly, City Harvest runs a financial empowerment program in some of the agencies that we distribute food to to give people the skills and confidence to improve their quality of life, and access to food, through better spending habits. At the end of the budget training course the Voedselbank clients take a trip to the supermarket with 20 euros and the challenge to buy two days' worth of balanced meals, putting their learning into practice. Not surprisingly, City Harvest uses the same technique in our nutrition education programs.
 
These are skills that many of us take for granted. Can you remember who taught you to budget, monitor your expenses, and save a bit? Or to choose nutritious, inexpensive foods from the supermarket? The people I met today were learning these things for the first time. Teaching a group of people to balance their budget may not be the most exciting piece of our work, but it's a vital one.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).