VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Invisible JObs

September 19, 2009 16:32

Hier even de link van het filmpje gemaakt door AT5 over onze banenuitwisseling, klik op Kort Amsterdams Vs New York part 4. Ik wil er even bij zeggen dat Kristen werkt voor City Harvest New York (een Food Rescue organisatie) en ik voor Voedselbank Amsterdam. En in New York zijn wij gefilmd tijdens  een Apple repacking event . Dat is niet iets waar Kristen en ik ons dagelijks mee bezig houden. Maar mijn zoontje Lev, van 1 1/2, vond het geweldig om zijn moeder op tv bezig te zien met zijn favoriete fruit! Hij riep steeds mama! appel! 

Ons dagelijks werk is in het echt project- en beleidsmatig. Onze functienamen zijn ook verschillend, maar wat wij allebei doen en de manier waarop, komt heel erg overeen. Wij zijn beiden bezig met organiseren van activiteiten en samenwerkingsverbanden, die gericht zijn op bestrijding van armoede, van honger. Kristen doet dat meer vanuit haar achtergrond als Master Nutritional and Public Health en ik als Master Medische antropologie. Kristen focust dus meer op gezond eten en zij was bv. heel erg aangenaam verrast door de redelijk gezonde en gevarieerde samenstelling van onze pakketten deze week (het is toch iedere week weer afhankelijk van het aanbod).

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


Meeting

September 9, 2009 06:55

I met my Dutch counterpart, Hille, yesterday with the rest of the Job Swappers. We walked through a faux Dutch market in Bowling Green (part of the Hudson 400 celebration) and tasted some Dutch-style pancakes. The conversation turned to food: what kind of food does the Voedselbank of Amsterdam distribute? ("Voedsel" means "food" and is pronounced as if the first letter is an "f". I continually forget how to say this word but vow to get it down before we leave for Amsterdam).

They aim to provide the healthiest options for their clients - fresh vegetables, fruit, dairy, and other perishables - just like City Harvest. Hille showed me a video of the food being packed in the voedselbank warehouse and it's all fresh produce. That's great! That's not all they get though; Hille says there are a lot of sweets, especially after the holidays. That's a common thing here in the States too - a lot of food that's available in stores, especially in low income areas, is highly sweetened and processed. It seems we are working on both sides of the Atlantic to get people greater access to healthy food.

Hille grew up on a farm that's only about a 20-minute drive from Amsterdam; they raised vegetables, animals, and tulips. I grew up about 20 minutes from midtown Manhattan, and while I do remember a farmstand from my childhood... today Queens doesn't have a lot of farms. Another interesting discussion point - does the food sold in the city of Amsterdam come from nearby farms? Apparently this is more common than in the US.

The first thing I want to do when I arrive in Amsterdam is visit a grocery store. Are the fruits and vegetables too expensive and the unhealthy items more affordable? I wonder if they have "food deserts" like we do, where it's nearly impossible to find fresh food. There are only 1 million inhabitants in Amsterdam, and there are more people than that in NYC who rely on food pantries and soup kitchens. What would Hille think about her entire city having to rely on the voedselbank? I'm beginning to see the scale on our two sides is very different.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).