Officier v. JustitieOfficier v. JustitieProsecutor
Profiel
Alexandra Oswald

Alexandra Oswald

40 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Officier van Justitie in Amsterdam


Afsluitend

Tja, en dan begint na twee weken op maandag het gewone leven weer. Eigenlijk wel fijn, want...

Drugs en Prostitutie

Wat begon als een relaxte dag met een volop babbelende Amy, eindigde op de Wallen met een Amy die te...

Verwarring alom

Ik geloof dat Amy vandaag totaal onthutst in bed gaat liggen. Ik zag haar mond meerdere malen van verbazing...

Rennen, rennen

Tja, het is vandaag meteen te merken dat wij in Nederland volgens een strak tijdschema werken en in New York alles...

Waar is Amy ?

Op dinsdag is Amy naar Prinsjesdag in Den Haag gegaan. Vantevoren, voordat ik Amy leerde kennen, hadden...

Thuis

Met bijna alle jobswappers gaan we terug naar Nederland. Het was net een schoolreisje. Met ongeveer 22 personen...

Foto post

Fotografie Cynthia van...

A walk down memory lane

De titel dekt niet helemaal de tekst van de blog. Het is mijn laatste blog vanuit New York en...

Ienemienemutte

Juryrechtspraak. Toch een onderwerp dat je voornamelijk uit de film kent. Ook een onderwerp waar wij in Nederland allemaal wel een mening...

9/11

Het regent buiten ! Tjee daar had ik nou niet op gerekend toen ik mijn tas aan het inpakken...

NYPD

Het 44ste district. Daar staat het politieburo waar Amy en ik ons 's ochtends moeten melden. We zijn een...

Amsterdam, stad van misdaad, drugs en Anarchie

Omdat Amy bijna naar Amsterdam gaat en wij vandaag met de NYPD op stap gaan, verwacht ik wel wat...

Zoek de overeenkomsten

Vandaag mijn eerste werkdag in New York als Assistant District Attorney of the Domestic Violance Unit. Klinkt wel goed...

Labor Day

Vandaag is het Labor Day in Amerika. Veel van de Amerikanen zijn vrij en wij dus ook. In...

Jaaaaaaa NYC

Ja, we zijn er eindelijk ! En ik ook, want ik ben al eindeloos bezig om een...

Kleding en een Film

Ik zit door de regen helemaal in de herfststemming en kan me nauwelijks voorstellen dat het de hele volgende week...

AJAX

Een moord of een overval wordt over het algemeen niet in overleg met een Officier van Justitie gepleegd. Dit...

Het WILDE Westen

23/08/09
De zomervakantie is voorbij en het gewone "werkende" leven is weer begonnen. Na een vakantie is mijn mailbox altijd...

Law & order

September 10, 2009 03:47

Wow, wat zal ik vandaag vertellen. Er is zoveel om met mogelijke bloglezers te delen. Als eerste in ieder geval dat iedereen zo ontzettend aardig en geinteresseerd is. Ik heb vandaag met diverse collega's van Amy, twee rechters, een advocaat en de DA gesproken.

De dag begon vandaag met mijn bezoek aan de DA (Hoofd Officier van Justitie) van de Bronx, mr Robert Johnson. Hij is al de DA van de Bronx sinds 1989. Een min of meer politieke functie want je wordt gekozen.

Robert Jonhnson is enomre aimable man en ik hoop dan ook dat hij nog een keer naar Amsterdam kan komen, zoals hij een half jaar geleden van plan was. Hij vertelde mij onder andere dat de misdaad in de Bronx sinds 1990 met ongeveer 80% is gedaald. Zo waren er in 1990 nog 637 dodelijke slachtoffers als gevolg van geweld in de Bronx. In 2008 waren dat er 132.Verder heb ik  vandaag verschillende soorten zittingen bijgewoond (nog niet eens inhoudelijke zaken). En dan zijn er een aantal in het oog springende details. In alle rechtzalen zit de rechter op een verhoging die tenminste twee keer zo hoog is, als die bij ons. Je kan dan ook maar met moeite net een stukje van de rechter zien.

Heel groot achter de rechter staan de woorden: IN GOD WE TRUST. En in alle rechtzalen staat een vlaggenstok met de Amerikaanse vlag en de vlag van New York (althans dat laatste vermoed ik). De rechter zit altijd alleen. Zij heeft een eigen rechtzaal waar haar naambordje aan de muur is gespijkerd (behalve de rechter in de Arraignment room).

En verder lopen er heel veel mensen van de parketpolitie, klerken, officieren van justitie, advocaten, verdachten, etcetera in en uit. Kortom het is een enorme levendige bedoening. Het is fascinerend en ik zou wel de hele dag kunnen blijven kijken. Hiermee vergeleken is de behandeling van onze rechtzaken maar klinisch.

In de Arraignment Room worden alle verdachten binnen 24 uur na arrestatie voorgeleid. Met hun handen achter hun rug, in de handboeien, worden ze vanuit het ernaast gelegen cellenblok naar de rechtzaal in gebracht. En binnen 5 minuten worden of hun handboeien afgedaan en kunnen ze meteen weglopen, of worden ze weer naar het cellenblok gebracht. En in die 5 minuten vertelt de OvJ waar de zaak over gaat, wat voor bewijs er is (en vraagt eventueel borgsom), doet de advocaat zijn "pleidooi" (hij heeft dan nog geen stuk in handen gehad) en neemt de rechter een beslissing.

Die beslissing kan zijn dat iemand wordt vrijgelaten als hij een boete van $ 75 (!) betaald voor het rijden zonder rijbewijs. Of dat de rechter een borgsom bepaalt en een nieuwe zittingsdatum. Of dat er een "plea bargaining"  op zitting wordt geaccepteerd; "U bekent zich schuldig te hebben gemaakt aan het bezit van (een kleine hoeveelheid) crack? Ok, dan is het vonnis: 3 dagen gevangenisstraf en 6 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid." (?!) Met aftrek hoeft de verdachte dan maar 2 dagen te zitten (die hij al heeft gezeten), en hij kan dus meteen naar huis.

Het cellenblok is overigens ook net als in een Amerikaanse film. Oude grote cellen, waar meerdere mensen bij elkaar zitten (al dan niet schreeuwend) met een boel agenten erom heen.

Dit gaat zo de hele dag door. En mensen lopen in en uit. En tussendoor roept de rechter mij en Amy bij zich en neemt hij alle tijd om even met ons te praten. Heel vriendelijk en geinteresseerd. Hij vertelt ons dat hij gisteren 108 arrestanten heeft gezien (ha, daarmee vergeleken hebben onze rc's een luizenbaan).

En dan te bedenken dat deze rechter alleen de 9 tot 4 dienst had. Er nog een andere arraignment rechter was die ongeveer 50 arrestanten heeft behandeld. En er van 4 uur s'middags tot 2 uur s'nachts (en soms tot 4 uur) weer een andere rechter zit. En dat 7 dagen in de week. Hoeveel arrestanten zouden er in de Bronx per week zijn ?

In een zogenaamde Calender Room (een soort zitting met enkel pro forma's) staan vandaag 89 zaken op de rol. De advocaten mogen zelf bepalen waneer ze komen, als ze op die dag maar komen. Ze mogen gewoon binnen wandelen, melden zich bij de bode en wachten in de zittingszaal tot ze aan de beurt zijn. Ook deze zaken duren niet zo lang.

Ook in deze zaal worden Amy en ik door de rechter naar voren geroepen om even met haar te praten. (Er had eigenlijk ook een rechter moeten jobswappen !) Later komt de advocaat van Amy haar zaak bij ons staan. Het betreft een ernstige steekpartij op straat.  Al staand bij de rechter wordt over de zaak gesproken. Over het al dan niet accepteren van een deal en de eventuele aanvangsdatum van een zittingsperiode. Op dat moment zit ik echt midden in een aflevering van Law & Order !

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Amy Litwin

Amy Litwin

36 years old from New York

Show profile

Assistant District Attorney in the Bronx, New York


OFF TO JAIL / WHERE ARE THE HANDCUFFS: PART II

September 22, 2009 22:42

So, Thursday was a tour of the jail in the courthouse.  Defendants are held 2 to a cell, and the cells are small and claustrophobic inducing.  It was fascinating to see the serious organizational system that the court officers follow to maintain order, and as Alexandra has already pointed out, I wondered: WHERE ARE THE HANDCUFFS? I asked the kind court officer, who gave us a lengthy tour, about defendants who are violent or struggle with the court officers (some even spit blood at them) - the judge must authorize the use of handcuffs and most judges insist that a defendant be brought to their courtroom without them!
Well, dealing with defendants is a tough job - be it in the Bronx or in Amsterdam.  This is clear.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).

OFF TO JAIL / WHERE ARE THE HANDCUFFS

More to come about my tour of the jail cells... let's just say I would rather be...

HOOLIGANS!

The "hardcore fans" of Ajax (Amsterdam's soccer team) are kept as segregated from the rest of the...

This verdict will be televised

We watched a verdict.  It was a very high profile case where a man, who claimed to be...

INTERVENTION, NOT JUST PUNISHMENT

I am so behind on my blogging.  The last few days have been a whirlwind, but still so...

RUN RUN RUN - OH MY ACHING FEET

Yes, my feet are aching - so much to tell you about, so where to begin? It...

Prinsjesdag / I didn't know I could ride a bike in heels

I spent the entire day at the Hague today.  It was Prinsjesdag, or "Prince's Day".  It happens...

Long journey and a great first day

We all took a bus together to the airport. We assembled at the ticket counter.  We all agreed...

Picture post

Photography by Cynthia van...

Did you know?

Did you know that we are not simply paired off completely separate from all of the other Swappers? The...

Me and my sister?

Iedereen zegt steeds tegen ons dat we net zussen lijken! We kennen elkaar nog niet eens een week...

The Bronx jury

So, on Thursday and Friday Alexandra and I observed some of the Jury selection process.  Alexandra got an...

Must we really wear bullet proof vests?

Today was our day with the police of the 44 precinct for our "ride-along", and the answer to the...

DAY 2 AND BEYOND

Had a brilliant day with Alexandra. The District Attorney of the Bronx, Robert Johnson, and some of...

Finally photo's

So, here finally is Alexandra's first trip up to the Bronx.  Ok, so it was only...

ALEXANDRA'S FIRST DAY

I have been trying to post some photos I took today of Alexandra's first day in the Bronx, but...

Our first meeting

So, while all of the NYC swappers got together last thursday night, September 3, everyone was a...

HOI and hello

This is my first blog.  Ever.  Well, actually, I did post a blog once before inquiring...