VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Iedere dag anders bij de voedselbank

September 4, 2009 16:15

Nog een paar dagen te gaan en het is al zover! Dan loop ik met Kristen Mancinelli mee met allerlei activiteiten van de organisatie City Harvest. Ben benieuwd of het daar ook zo hectisch is als bij de Voedselbank Amsterdam en iedere dag zo anders.

Zo was er gisteren per ongeluk benzine i.p. diesel gegooid in een auto, net op het moment dat deze moest vertrekken naar een uitdeelpunt in de stad waar vrijwilligers op het voedsel wachten en honderden klanten op hun pakket. Kan gebeuren, zeker als je met zo veel verschillende mensen van verschillende achtergronden het enorme logistieke proces moet organiseren. Maar wij zijn hier wel gewend om creatief te denken en heel veel te doen met zo min mogelijk (financiele) middelen.

Ik ben al 4 jaar actief bij de Voedselbank, maar vind het nog steeds heel bijzonder hoe wij het voor elkaar krijgen dat er met zo'n 250 vrijwilligers iedere week op zo'n 30 verschillende locaties in Amsterdam rond de 1000 pakketten worden gemaakt en uitgedeeld aan onze klanten.

In New York verwacht ik wel grote verschillen, bv. in werkwijze, zo haalt City Harvest op fietsen voedsel op, maar vooral ook qua aantallen en uiting van armoede. En ook hoe het armoedebeleid eruit ziet. Zo hebben zij daar een Food Stamp Program, een soort van voedselbonnen systeem door de overheid voor mensen met lage inkomens. Het wordt een hele interessante week denk ik, zker met de programma's die er na weken puzzelen voor elkaar gekregen zijn.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


more than just food

September 17, 2009 20:50

Voedselbank Amsterdam has a program called "More Than Food Only" that is the true core of Hille's work. That's not the most  of what Voedselbank does, but it may be the most important in the sense that, if it works, the people who rely on food from the Voedselbank might no longer need it. The same is true of my work for City Harvest, both in its purpose and in the fact that it compliments the main work of my organization, which is to distribute food.
 
Let me explain: Many people in both NYC and Amsterdam can't afford enough food, so our sister organizations across the Atlantic collect food that would be thrown away and deliver it to places that give it out to people in need. Problem solved - for today. But that's not the end of the story, because many people who can't afford food today won't be able to buy it tomorrow, either. (In NYC, where food deserts are common, they might not be able to find good food even if they could afford it.) The solution to this problem is less straightforward and requires the cooperation of many different players.
 
So, what are we doing about this? In Amsterdam the Voedselbank has invited a number of organizations to assist their clients with the various problems that cause them to not be able to afford food. They collaborate with MaDi, a type of social service organization (non-governmental) that assists clients with debt management and benefits access. The "budget training" I attended this morning is an example of their work. Voedselbank clients are encouraged to sign up for this class when they come to the food pantry; the idea is that if these clients can learn how to better manage their limited funds they will have an easier time affording food. Similarly, City Harvest runs a financial empowerment program in some of the agencies that we distribute food to to give people the skills and confidence to improve their quality of life, and access to food, through better spending habits. At the end of the budget training course the Voedselbank clients take a trip to the supermarket with 20 euros and the challenge to buy two days' worth of balanced meals, putting their learning into practice. Not surprisingly, City Harvest uses the same technique in our nutrition education programs.
 
These are skills that many of us take for granted. Can you remember who taught you to budget, monitor your expenses, and save a bit? Or to choose nutritious, inexpensive foods from the supermarket? The people I met today were learning these things for the first time. Teaching a group of people to balance their budget may not be the most exciting piece of our work, but it's a vital one.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).