VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Invisible JObs

September 19, 2009 16:32

Hier even de link van het filmpje gemaakt door AT5 over onze banenuitwisseling, klik op Kort Amsterdams Vs New York part 4. Ik wil er even bij zeggen dat Kristen werkt voor City Harvest New York (een Food Rescue organisatie) en ik voor Voedselbank Amsterdam. En in New York zijn wij gefilmd tijdens  een Apple repacking event . Dat is niet iets waar Kristen en ik ons dagelijks mee bezig houden. Maar mijn zoontje Lev, van 1 1/2, vond het geweldig om zijn moeder op tv bezig te zien met zijn favoriete fruit! Hij riep steeds mama! appel! 

Ons dagelijks werk is in het echt project- en beleidsmatig. Onze functienamen zijn ook verschillend, maar wat wij allebei doen en de manier waarop, komt heel erg overeen. Wij zijn beiden bezig met organiseren van activiteiten en samenwerkingsverbanden, die gericht zijn op bestrijding van armoede, van honger. Kristen doet dat meer vanuit haar achtergrond als Master Nutritional and Public Health en ik als Master Medische antropologie. Kristen focust dus meer op gezond eten en zij was bv. heel erg aangenaam verrast door de redelijk gezonde en gevarieerde samenstelling van onze pakketten deze week (het is toch iedere week weer afhankelijk van het aanbod).

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


Foodbanking vs food rescue vs Voedselbank

September 15, 2009 15:25

After hearing various Dutch reporters repeat small inaccuracies about City Harvest's operations, I thought I would take a moment to clarify a few things about my organization and the emergency food system in the US overall. It's a complex system and I hope I do it justice!

In the US, "food banking" is the collection and distribution of largely government donated, non-perishable items to "emergency food programs" (food pantries, soup kitchens, and emergency shelters) that operate independently out of churches, community centers, and other faith-based or community-based agencies. Much of the food for this system comes through a US Department of Agriculture (USDA) program called TEFAP. "Food rescue organizations", of which CIty Harvest is one (and the only in NYC), are NOT food banks, although they distribute food to the same types of agencies that, mentioned above, run food pantries and soup kitchens.

The major difference is that City Harvest and other food rescue organizations collect food donated largely from private businesses such as grocers, farms, manufacturers, and restaurants. City Harvest focuses on nutrient dense, fresh food, like fresh produce, dairy, and whole grains, that are much needed in the low-income areas where pantries and kitchens are concentrated and where fresh food is difficult to find.

In the US, both food banks and food rescue organizations are large organizations that (depending on the city) may own trucks and have warehouse and storage facilities for large volumes of food, but their scope of work generally does not include distribution of food packages directly to people in need. That job falls to the agencies themselves.

THAT is the major difference between the Voedselbank of Amsterdam and City Harvest: Voedselbank Amsterdam operates its own food distribution sites where, like a pantry, food packages are given out directly to clients. There are 12 of these around the city of Amsterdam, in 12 different boroughs (more programs occur at other sites, which I'll write about later). All of the volunteers that work at these sites are under the management of Voedselbank, which is quite a big job! City Harvest delivers to 600 programs in the 5 boroughs in NYC - but there are actually more than 1200 food pantries and soup kitchens in NYC - and all have volunteers who work for these agencies directly.

That's not the only difference, but I'll save some for the next post!

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).