BibliothecarisBibliothecarisLibrarian
Profiel
Leo Willemse

Leo Willemse

57 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Bibliothecaris, Openbare Bibliotheek Amsterdam


Doorgaan, nagenieten, wat levert het op ? IMAgine....

September 24, 2009 10:08


IMAGINE -Strawberry Fields-Central Park

Langzaam maar zeker herneemt mijn leven zijn gewone gang.Thuis zijn ze aan me gewend en word ik al weer eens in New York gewenst.Vrijdag kom ik ook op de bibliotheek terug, en ga  aan de slag op de vierde verdieping, begeleiden bij Radio AmsterdamFM Kunst & Cultuur ,met een "gewone"aflevering van de Boekenrubriek. Ook mag ik de muzieksamenstelling van de uitzending verzorgen. En 's avonds een gebruikelijke publieksdienst op Multimedia.Het weekend sta ik ook op de werkvloer. Niks nieuws dus, en erg leuk. Dat zal me leren met beide benen op de grond te blijven.

Maar de Job Swap is echt niet over hoor! Vanuit de mails van de deelnemers lees ik sterk het besef van gemis van elkaar èn van de unieke ervaring die ons twee weken lang aangeboden is. Anderen beseffen dat gelukkig  ook: we , de Nederlanders tenminste,zijn gevraagd een Verhaal te schrijven voor het Verhalenarchief van Het Nationaal Archief , dat op 30 september de digitale lucht ingaat. Als het maar over de Job Swap gaat. En de 400 woorden niet te boven gaat.

Tja, dan  is het moeilijk : moet het mijn taxi-ervaring vanaf het vliegveld zijn toen ik onterecht vreesde uitgeschud te worden, mijn eerste werkdag in Queens, toen ik vrolijk de verkeerde metro nam en in Brooklyn uitkwam, hoe ik me op-z’n –jaren-70 voorstelde aan prinses Maxima: “Leo!”,de overweldigende ervaring om met de bus van Bibliotheek Flushing naar de hoofdvestiging te rijden en binnen een uur  Chinese, Koreaanse, Bengalese, Orthodox -Joodse en nog 62 nationaliteiten ieder op zich en samen met zijn allen zag samenleven ? En wat zou de rol van de bibliotheek daarbij moeten zijn ? Die laatste optie vind ik   toch het meest aantrekkelijk , en lijkt me ook  relevant.

Ik heb al eerder geschreven, gezegd dat ik vind dat de nadruk op volledige integratie me tegenstaat. Engels leren, vanzelfsprekend. Maar waarom je afkomst  uitsluiten ? Ik ben  van meedoen met behoud van eigen identiteit. En dat beviel me buitengewoon goed in de aanpak van Queens. Een goed voorbeeld is de campagne van de Bibliotheek: Enrich your life  (Verrijk je leven).En dat met Engels -, Spaans of Chineestalige affiches met Engels-, Spaans- of Chineestalige medewerkers van de bibliotheek. Ik ga mensen uit de Achterhoek die in Amsterdam wonen toch niet vragen om met een Amsterdams accent te praten,of alleen naar André Hazes te luisteren en Normaal af te zweren.

In Amerika gaat de geschiedenis van mensen vaak niet verder dan twee generaties. Dacia’s grootouders kwamen vanuit Roemenië –dat moet ergens in de jaren ’30 zijn geweest. Dacia is volledig verAmerikaniseerd,  maar heeft haar Roemeense wortels tot in haar naam to behouden. Helemaal goed! Ik zie dat mijn Verhaal voor Het Nationaal Archief al bijna af is.En blijf de wens van John Lennon maar in het hoofd houden, zo beroerd is die wens niet....
 
Nu weet ik alleen niet of ik nu voldaan heb aan de eisen voor een afsluitend blog.Nou ja, schrijf ik van de week gewoon nog een Blog.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Dacia Metes

Dacia Metes

from New York

Show profile

Librarian, Queens Library


First post

September 10, 2009 02:10

Alright, I'm finally up and running with the blog. The week so far has been quite a whirlwind. I found out about Job Swap at the end of last week and a few days later, I'm meeting Leo and the other Swappers.

Yesterday Leo spent some time speaking with a few different people at my library. We found time for a photo session and had a nice dinner. I think we were both a bit tired at the end of our first day together. Today we met up and took a tour of one of our larger Community Libraries.

It was all new to Leo, but I learned quite a bit myself! Just as most New Yorkers never go to The Statue of Liberty or the Empire State building unless they have visitors from out of town, there are questions about my own library that I never thought to ask until Leo arrived.

Now we are working the late shift, 1:30pm- 9pm. One thing we learned is that technical problems are universal. The more Leo and I talk about the similarities and differences of our 2 libraries, the more excited I get to see it for myself!

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).