BibliothecarisBibliothecarisLibrarian
Profiel
Leo Willemse

Leo Willemse

57 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Bibliothecaris, Openbare Bibliotheek Amsterdam


Eindelijk!

September 9, 2009 03:35

Wat ik tot vandaag nog niet kan doen, is nu mogelijk. Na alle wachtwoorden goed te hebben gelezen, van alle wegen die naar Queens leiden eerst de verkeerde te hebben genomen en na de enige taxi die eigenlijk niet deugde te hebben genomen, zit ik nu mijn eerste blog te schrijven. Met foto's moet men nog even geduld hebben, want ik ben al zo opgewonden nu eindelijk te schrijven!

Kijk, als toerist New York bezoeken is van een geheel andere orde dan hier met een missie, een opdracht, te zijn. Als bibliothecaris vertegenwoordig ik hier alle bibliothecarissen van Nederland. En die hebben een imago: betrouwbaar, saai, stoffig, boekenmensen en natuurlijk met een knotje achterop het hoofd. Nou, dat knotje heb ik niet. Ik ben gewoon kaal. Verder houd ik wel van wat rumoer en geklets om me heen, heb ik muziek als tweede passie en kom ik graag in bars als die van onze mede-Job Swapper Jimmy.

Daar hadden we gisteren de officiele aftrap met alle Amerikaase en Nederlandse Job Swappers. En vandaag was het dan zover: met de adrenaline uit onze oren spuitend gingen we ieder onze weg. Na een lange omweg kwam ik om 10.40 in Queens aan. Dat had als voordeel dat ik een indruk van het stadsdeel, "Borough" of  "County" kreeg.

In de bibliotheek (een gebouw dat echt een nieuw gebouw verdient en dat er dan hopelijk net zo mooi uit komt te zien als dat waar ik werk) puilde het uit van de mensen. Dat was een vertrouwd gezicht: mijn Job Swap collega Dacia was hard aan het werk als inlichtingenbibliothecaris. Dat doet ze zowel persoonlijk in de publieke ruimte, als vanachter de schermen met behulp van boeken, telefoon, fax en het internet (via een chat-functie).

Een groot verschil met Amsterdam waar dit soort inlichtingen bij ons veel minder voorkomen. Dat ligt volgens Dacia aan het feit dat veel inlichtingen - b.v. het opzoeken van een telefoonnummer - via de bibliotheek gratis is. Veel mensen hebben hier nog geen internet, vandaar.

biebbalie

Fred Gitner en Loida Garcia-Febo hebben me vervolgens uitvoerig verteld over de missie van Queens Library, niet zomaar een bibliotheek, want uitgeroepen tot de beste Bibliotheek van de USA in 2009. De inzet om iedereen in Queens (een gebied met 160 verschillende taalgeroepen!) betrokken te maken bij Queens is hartverwarmend.

Bepakt en bezakt met folders verliet ik met Dacia om 17.00 het pand, maakte een lange reis terug naar Manhattan en sprak onder het genot van een koel glas witte wijn en een heerlijke tagliatelle nog twee uur met Dacia over onze gezamenlijke passie: goed bibliotheekwerk!

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.