BibliothecarisBibliothecarisLibrarian
Profiel
Leo Willemse

Leo Willemse

57 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Bibliothecaris, Openbare Bibliotheek Amsterdam


Een bibliotheek zonder boeken aan de Atlantische Oceaan

September 11, 2009 04:27

Het is niet eerlijk: 300 woorden, korte zinnen en heldere alinea's. En de indrukken vragen om meer, om veel meer! Maar goed, alles om de haastige lezer te plezieren. Oplettende lezers herinneren zich ongetwijfeld de indruk die de aanpak van Queens Library op mij maakte. Queens is eigenlijk een enorme stad binnen NYC. Ik heb gesproken met een bibliothecaresse uit Tadjikistan die verantwoordelijk voor Adult Learning Programs.

Vandaag een schepje er bovenop . Met Lambert Shell, bibliothecaris en daarvoor youth counsellor en weer daarvoor een bekende basketballer. Hij is de drijvende kracht achter de bibliotheek voor tieners in Far Rockaway Beach. In deze achterstandswijk - eigenlijk vreemd voor een strandplaats waar de prijzen voor onroerend goed vaak torenhoog zijn - kon de bestaande bibliotheek de toeloop van jongeren niet meer aan. Shell vond de oplossing: koppel de bibliotheek los van de tieners (en geef in zekere zin de bibliotheek zelf ook maar op).

'They want to socialize after school-well, here's their chance.' In een ruimte van 200 m2 staan 45 pc's. Ze mogen er eten, drinken, kletsen en ja, tijdschriften en wat naslagwerken liggen er ook. Een youth counsellor en een surveillant zijn aanwezig; ouders, broertjes en zusjes hebben geen toegang. Tussen 3-6 uur zijn daar zo'n 50-100 teenagers bezig.De sociale controle is groot, de problemen zijn bekend en via deze aanpak is de criminialtiet enorm teruggelopen. De Queens Library krijgt hier subsidies voor, beter gezegd: bevecht hier subsidies voor. Want: is dit bibliotheekwerk ? Wie hieraan twijfelt, moet maar eens naar Lambert Shell luisteren...

En na een eindeloze autorit, eerst een uur heen vanuit de Centrale, daarna een uur naar een Metro, en toen nog 45 minuten terug naar het hotel, was ik, deze keer in 4 woorden: diep onder de indruk.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.