VerloskundigeVerloskundigeMidwife
Profiel
Ilona van der Vloed

Ilona van der Vloed

45 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Verloskundige bij het Geboortecentrum in Amsterdam


Druk druk druk

September 11, 2009 15:38

Na de chaos op de verloskamers is de rust op de familyplanning clinic weldadig. Het ligt in een afgelegen hoek van het ziekenhuis en is pas een half jaar in gebruik. Het is er ruim, schoon en fris. Een receptioniste bewaakt de afgesloten deur. Ik ben hier vandaag om met Rochelle het birthcontrol spreekuur te draaien.Dat doet ze een dag per week. De rest van de week is dit gewoon wat het is maar niet zo genoemd wordt: een abortuskliniek.

Een precair onderwerp in de VS, recent werd een abortusarts voor zijn kliniek doodgeschoten. Rochelle had heel voorzichtig de Job Swap organisatie  gepolst of het voor mij een probleem was om hier te werken. Ook tijdens mijn kennismaking met de artsen voelde ik het aftasten naar mijn mening, heel voorzichtig allemaal. Het gesprek van de dag ging natuurlijk over de speech van Obama over de gezondheidszorg, ze staan als een blok achter zijn plannen. Helaas wil hij abortus niet laten vergoeden door de verzekeraars.

We counselen vrouwen over anticonceptie, controleren en zetten spiraaltjes, maken uitstrijkjes en doen testen op SOA's. Erg leerzaam. Er waren een aantal medische studenten dus ik heb geen abortus meegemaakt, en eigenlijk vind ik dat niet zo erg. Als in Nederland een zwangerschap na 20 weken wordt afgebroken als blijkt dat de foetus ernstige afwijkingen heeft wordt de bevalling opgewekt. Hier wordt de foetus in de baarmoeder vernietigd en weggezogen, toch wel griezelig. Zeker al je weet dat gisteren een baby die slechts drie weken ouder was met alle zorg omringt werd na een vroeggeboorte.

's avonds bij Rochelle thuis geweest, ze woont in een prachtig appartement op Manhattan en we hebben voor volgende zomer meteen een homeswap afgesproken! We hebben gegeten in een eetcafe vol studenten, daar kom je als toerist toch niet zo gauw. Daarna ben ik met Joyce, een van de andere vroedvrouwen de stad nog in geweest. Met de ferry naar Staten Island, vlak langs het Vrijheidsbeeld en de skyline met lichtjes gefotografeerd.

Vandaag heb ik eerst een intervieuw met BNR, daarna spreekuur op Unionsquare. Vanavond eet ik met twee Nederlandse collega's die in town zijn en ga dan naar het concert van Renske en Leah. Tussendoor moet ik nog even shoppen voor iets nets, morgenochtend komen Willem- Alexander en Maxima op de koffie in ons hotel!

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Rochelle Lipshutz

Rochelle Lipshutz

49 years old from New York

Show profile

Midwife at the Beth Israel Medical Center in New York


Back Home

September 23, 2009 09:20

I just finsished assisting with my first birth in NYC since my return from the Netherlands.  I was in the usual confines of the hospital practice with monitoring, IV, epidural, etc., but my patient did beautifully.  She delivered lying on her left side, I placed the baby immediately on mom's abdomen for skin-skin contact and waited patiently for the placenta to deliver spontaneously....really nothing different than I've done for the past 23 years, but I felt totally renewed.  My work with Ilona for the past 2 weeks has really helped me to appreciate the normality of the birth process.  What a wonderful profession I have!!!  Thanks so much for the experience, I think it will last my lifetime.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).