VoedselbankVoedselbankFoodbank
Profiel
Hille Hoogland

Hille Hoogland

37 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Coördinator intake en "meer dan voedsel alleen" bij de Voedselbank Amsterdam


Dagelijks overleven en Multiproblematiek

September 16, 2009 20:50

Nog even snel een blog, voordat ik weer op mijn fiets stap om naar de volgende Job Swap happening te gaan, het optreden in Paradiso. Deze hele Job Swap ervaring voelt als een marathon en aan beantwoorden van de vele mailtjes en telefoontjes op mijn  werk, ben ik helaas nog niet toegekomen deze week. Maar ik denk dat bloglezende mailers wel een beetje begrijpen dat ik volgende week weer beter te bereiken ben.

Kristen is gisteren voor het eerst binnen gestapt in mijn ' werkomegeving, allereerst in de loods van de Voedselbank en vervolgens was Kristen mee met een vrijwilliger naar een van onze voedseldonateurs. Dat terwijl ik een presentatie moest geven voor ongeveer 15 trainers, die de stedelijke budgettraining voor klanten van de voedselbank gaan geven.

Dit is onderdeel van ons Meer dan Voedsel Alleen programma, waar ik mij dagelijks mee bezig hou. Dit programma omvat al onze activiteiten die erop gericht zijn om de zelfredzaamheid te stimuleren van onze klanten. Voedselbank Amsterdam ziet voedselhulp namelijk niet als oplossing, maar als tijdelijke ondersteuning en wij streven ernaar dat mensen zich (weer) kunnen redden. Een ander voorbeeld is het signaleren van problemen en doorverwijzen naar hulpverlening door onze intakevrijwilligers. Hiervoor is een speciale cursus opgezet, die alle 60 intakevrijwilliger gevolgd hebben of gaan volgen. Zij leren dan over schuldhulpverlening, voorzieningen, toeslagen maar vooral hoe en waar je die kunt aanvragen. Klanten kunnen hierbij best wat goede tips over gebruiken, want ons voorzieningenstelsel is eerder afgestemd op een zeer ' vindingrijke, creatieve, internet,beltegoed-bezittende, geduldige en admistratieve onderlegde' doelgroep. i.p.v. op mensen, die ' dagelijks' aan het overleven zijn en waarbij veelal meerdere problemen tegelijkertijd spelen. Multiproblematiek noemt men dat.

Morgen gaat Kristen met mee om een budgettraining bij te wonen. Deze kant is voor haar nieuw, omdat City Harvest geen eigen uitdeelpunten heeft en dus geen direct contact met de doelgroep. AT5 gaat morgen ook met ons mee op pad, voor een Kort Amsterdams filmpje.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Kristen Mancinelli

Kristen Mancinelli

29 years old from New York

Show profile

Manager of policy and government relations at City Harvest


more than just food

September 17, 2009 20:50

Voedselbank Amsterdam has a program called "More Than Food Only" that is the true core of Hille's work. That's not the most  of what Voedselbank does, but it may be the most important in the sense that, if it works, the people who rely on food from the Voedselbank might no longer need it. The same is true of my work for City Harvest, both in its purpose and in the fact that it compliments the main work of my organization, which is to distribute food.
 
Let me explain: Many people in both NYC and Amsterdam can't afford enough food, so our sister organizations across the Atlantic collect food that would be thrown away and deliver it to places that give it out to people in need. Problem solved - for today. But that's not the end of the story, because many people who can't afford food today won't be able to buy it tomorrow, either. (In NYC, where food deserts are common, they might not be able to find good food even if they could afford it.) The solution to this problem is less straightforward and requires the cooperation of many different players.
 
So, what are we doing about this? In Amsterdam the Voedselbank has invited a number of organizations to assist their clients with the various problems that cause them to not be able to afford food. They collaborate with MaDi, a type of social service organization (non-governmental) that assists clients with debt management and benefits access. The "budget training" I attended this morning is an example of their work. Voedselbank clients are encouraged to sign up for this class when they come to the food pantry; the idea is that if these clients can learn how to better manage their limited funds they will have an easier time affording food. Similarly, City Harvest runs a financial empowerment program in some of the agencies that we distribute food to to give people the skills and confidence to improve their quality of life, and access to food, through better spending habits. At the end of the budget training course the Voedselbank clients take a trip to the supermarket with 20 euros and the challenge to buy two days' worth of balanced meals, putting their learning into practice. Not surprisingly, City Harvest uses the same technique in our nutrition education programs.
 
These are skills that many of us take for granted. Can you remember who taught you to budget, monitor your expenses, and save a bit? Or to choose nutritious, inexpensive foods from the supermarket? The people I met today were learning these things for the first time. Teaching a group of people to balance their budget may not be the most exciting piece of our work, but it's a vital one.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).