MuzikantMuzikantMusician
Profiel
Renske Taminiau

Renske Taminiau

28 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Jazz zangeres uit Amsterdam


Catch-up

September 19, 2009 12:17

Ik heb mijn duties een beetje verzaakt, er is nog zoveel te vertellen!

Vrijdag 11 september:
repetitie met Leah's muzikanten: Brian, Tim en Steve.
Ik was bang dat mijn liedjes heel anders zouden gaan klinken in de handen van deze enorme rockers.
Maar tot mijn verbazing, waren het echte pro's (had ik achetraf na een week New York natuurlijk ook kunnen weten:
als je niet verrekte goed bent red je het niet in New York. Ze spelen alles briliant)
Mijn duet met mijn eigen gitarist klonk in de handen van Steve precies zoals we het op onze plaat hadden opgenomen.
Iedere noot was gechecked.
Ik was zelf dus na zo'n goeie repetitie alleen nog maar nerveus over mijn eigen pianospel:
dit was de eerste keer dat ik mezelf en Leah ging begeleiden met piano op een podium:
ik kon de bibbers bij die gedachten soms moeilijk uit m'n handen schudden!

's avonds was het dan eindelijk zo ver: in de volle Livingroom met Leah:
in een paar dagen alle liedjes en lyrics en pianopartijen van haar in m'n hoofd  gestampt,
en nu ging het ervan komen:
Wat een gaaf gevoel, alleen al om te kunnen zeggen:"Hello New York"
Ik ben echt trots op ons allemaal: dat we zo onde druk een hele goeie show konden neerzetten.
(die we de ochtend nog niet kenden)
Echt te gek, een natural high!
En zelfs aan New Yorkers CD's verkocht! Hoera, en zijn daar nu mensen, die mijn muziek hebben gehoord!
Zaterdag 12 september:
Fijne stress vlak voor onze ontmoeting met Maxima en Willem-Alexander.
Na 3 uur slaap (want het feest van de ontlading in de Livingroom was groots)
We waren op tijd voor ons doen in het hotel voor onze koninklijke afspraak, 
maar bij aankomst ondekten we dat we een kabel voor het keyboard-geluid misten.
Snel in een taxi naar de dichtst bijzijnde muziekzaak. Rennend terug en in de volgende taxi, 
zenuwachtig op de klok kijkend, en 5 over 10 terug (te laat).
Iedereen van BKB natuurlijk ook zenuwachtig, want in de haast waren we even vergeten te melden dat we op 
speciale missie waren.
Gelukkig was het prinselijk paar nog niet gearriveerd.

Maxima zat naast me, wat is ze mooi, welbespraakt, charmant en intelligent,
en wat was ik onder de indruk, ik durfde d'r bijna niet aan te kijken, haha,
op deze foto lijk ik haar zelf een beetje afstand te gunnen (overcompensatie)
En weer was het even spannend, toen Leah vlak voor we ons lied voor Willem Alexander en Maxima
gingen spelen even een kleine plaspauze inlaste, maar van het gevolg niet naar de WC op onze verdieping 
mocht, maar met de lift naar een achteraf locatie werd vervoerd, zodat het doortrek geluid niet zou afleiden, haha.
We misten daardoor ons moment om tijdens de tafelwisseling te spelen.
Gelukkig kregen we aan het einde van de gesprekken nog een kans, en hebben we daar dankbaar van gebruik
gemaakt en alles gegeven.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Leah Siegel

Leah Siegel

30 years old from New York

Show profile

Singer-songwriter uit Brooklyn, New York


Day 4 - The Studio

September 18, 2009 12:54

I slept like a brick until 10:30am.  Renske and i were to go get croissants and orange juice for breakfast before getting to the studio at noon.  she took me to a tiny little place where she told me "these are the best croissants in the world" and that croissants are actually originally a turkish treat before they were hijacked by the french.  they were pretty remarkable i have to say.  perfectly light, a little crisp on the outside, and soft and doughy on the inside.  we talked about vegetarianism, veganism, the enviroment, the future....  and then we were on our way to the studio.... maybe a few minutes late.  but right on time for musicians.

we tracked the song we wrote together and her bandmates accompanied us.  i was so tired i started feeling very shaky and ill.  i pushed through it and we got down a few takes until we had one to work with.  i found a couch cluttered with instruments and cords somewhere between the bass and drums.  i was jittery and shaky.  i squeezed myself between the saxophone and the accordion and watched the rest of the action from there.  when i woke up an hour later, the band had made a coffee run and i was ready to work again, even though my job was finished.  i felt badly that i had left Renske alone to make all the decisions and that she hadn't gotten a nap too.  she was very sweet about it and said it was of course no problem.  she knew exactly what i was going through.

we had a great time in the studio and it wasn't too rough.  we left to get a bite to eat at a sweet little sandwich and soup shop.  we shopped.  we went to the american bookstore where i wanted to get a copy of The Fountainhead, which Renske had referenced a few times in the last week and which i know i should have read in college.  her fiance and i share a love of Zen and The Art of Motorcycle Maintenance and so there was no need for them to get it, so i bought Ishmael for them.  a very interesting arguement regarding civilaztion.

we were so exhausted that we were actually confused.  but we knew we needed to either finish writing our song or figure out a good cover to sing for the radio appearance on friday at the two other appearances we have scheduled for friday and saturday night.  i could feel we were both reluctant to keep pushing ourselves and getting into bed at 8pm sounded like the best thing for us.  but we pushed.  we had a cup of fresh mint tea (delicious!) and wracked our brains.  we tossed around a couple ideas until i remembered an easy and fun old song that i had just sung with some friends of mine back home.  we mounted our bikes and made our way back to Renske's place.  when she ran out to get some pizza for us, i noticed RUMMY CUBE!!!  i couldn't believe it!  my grandma had taught me and my sister how to play when we were kids and we played all the time.

Huub, Renske's fiance, was tickled that i knew of it and so we sat down to play.  i said, "are you sure?  rens and i really should work??"...  and when she came in with the food she saw the looks on our faces, mine of apologetic guilt...i'm not sure what Huub's look was saying...  and let out a big laugh.  she set up a board for herself and we all played together as we listened to the song we were going to prepare.   we put the song on repeat and listened again and again until it was in our heads and we ran to play it.  it's so fun singing together.  our voices are perfectly matched.  we sang it again and again and Huub made a little video of our practice.  we were thrilled, just thrilled.

and then we finished our rummy cube game and i rode my bike home.  exhausted and immensely satisfied.  i got lost on the way but recognized the corner where i almost got slammed by the tram, and was easily able to find my way home from there.  i slept hard.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).