BoerBoerFarmer
Profiel
Ivo de Bode

Ivo de Bode

32 jaar uit Den Burg, Texel

Toon profiel

Boer en kaasmaker op boerderij de Waddel


Over Ivo de Bode

Ivo de Bode is kaasmaker op schapenboerderij de Waddel op Texel. Hij maakt de kazen naar traditioneel Texels recept. De boerderij is gelegen in een prachtig natuurgebied. De hoeve stamt uit 1625 en is onlangs gerestaureerd.

Ivo is naast boer ook historicus en zeer geïnteresseerd in de historische connectie tussen New York en Nederland in het algemeen en Texel in het bijzonder. En die band is er zeker: Henry Hudson stopte 400 jaar geleden kort op Texel voordat hij de Atlantische Oceaan overstak. Het toeval wil dat de stamboom van de eerste schapen op de boerderij van zijn collega JobSwapper in New York terugvoert naar Texel.

Ivo: "Als historicus ben ik zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van New York en wat er nog rest van de oudste, Nederlandse sporen."

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Bennett Konesni & Andrew Raymond

Bennett Konesni & Andrew Raymond

from New York

Show profile

Farmers at Sylvester Manor on Shelter Island


About Bennett Konesni & Andrew Raymond

Bennett Konesni is the farmer and director of Sylvester Manor, the 243-acre former plantation that has been in his family since 1651, for 15 generations. Andrew Raymond is his apprentice. They spend most days in the field, planting, cultivating and harvesting produce for their tight-knit island community.

Bennett also runs the business end of the operation, which uses natural methods of farming, focusing on creating clean, fair food. Andrew is new to farming this year, but he has a strong background in food. Andrew will join Ivo at Texel to learn more about Dutch farming, cheese making and restorating wind mills.

In addition to farming, their  passions lay with agrarian music, including work songs and traditional banjo. Along with singing occasionally in the fields, they play dances and concerts and teach workshops. Bennett hopes to develop his farm into a place where people can come experience and learn about the history and culture of food in the fields, in the kitchen and at the table.

Bennett about Andrew: 'He is as thoughtful as he is hard-working. I'm excited to hear his reports about Texel sheep, windmills, and maybe even a visit to the neighborhood in Amsterdam where our farm began back in 1651.'

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).