BrandweermanBrandweermanFirefighter
Profiel
Patrick Nugter

Patrick Nugter

43 jaar uit Amsterdam

Toon profiel

Brandweerman bij de Brandweer Amsterdam-Amstelland


kort amsterdams..

Bij deze de link naar de aflevering  van "Kort Amsterdams" gemaakt door Zoë van...

hart van nederland

Hier de link naar de uitzending waarin de belevenissen van de Firefighters op kazerne Hendrik
 
http://www.hartvannederland.nl/programmagemist/20090915V
 
begin item op...

Warm welkom

Een bijzonder en warm welkom voor Steven en John gister..(ik mocht ook mee!!) Op...

The rock (NYFD academy)

Van vorige week hier het radio verslag van BNR nieuwsradio door de vrolijke fietsende reporter Jigal...

Populaire jongens

Voor een kijkje in het leven van ons aan het werk op kazerne Hendrik..
Hier vanaf 25 meter hoogte...

Van groot naar klein

Na de afgelopen avond en dag de laatse dingen in New York te hebben bekeken, en beleefd met even...

Foto post

Patrick, John en Steve in gesprek met Prinses Maxima.
Fotografie Cynthia van...

Brand!!

bijna echt dan......
een video van de training op Randells island, waarbij een deel...

looking good John

link naar Eva van NOS...

in loving memory....

Vandaag een zware dag veel anders kan ik het niet zeggen, het bijwonen van de herdenking op en om...

Pride of Williamsburg

In actie ventileren van een dak........en ja rook en vuur is...

levend bewijs

Een video van een van de...

24 op engine 216

Een super hartelijk ontvangst in een kazerne die een en al brandweer uitstraalt en van onder tot boven gevuld is...

Computer nerd swap?

At5 in Manhattan met de Swappers
Hier eindelijk de eerste foto !!
Gelukt dank zij de computer nerd swap van...

The real thing

Vandaag eindelijk was het zover op naar the Rock ofwel de Fire Acedemy van New York. En overweldigend was...

Storing

Na een korte storing (met internet)eindelijk daar zijn we New York!! Tussen de wolkenkrabbers met het...

D-day -1

Het begint nu te koken in plaats van kriebelen! De koffer is gepakt, alles is gereed voor vertrek...

Brandwacht

Weer een dag dichter bij New York... Het is nu bijna 24 uur per dag Job Swap...

Sportief beroep

* als vrijwillger thuis in Wervershoof (foto Silvia)
Nu al heel veel aandacht van iedereen die er van weet...

David en Goliath

In de voorbereiding op wat komen gaat, begint zich steeds meer af te tekenen wat de grote verschillen tussen...

Boeren brandweer of semi-prof

Zoals voor sommige lezers al bekend ben ik buiten mijn beroepsleven ook als vrijwilliger betrokken bij de brandweer.
Dit in...

Another hot day @Amsterdam fire

Vandaag een hete dag in Amsterdam.. maar dat zullen de meesten wel hebben gehad vandaag! Tot 37...

terug op aarde

October 8, 2009 12:39

Terug op aarde ... dat is het gevoel na twee weken; om alles weer normaal te doen. Normaal gewoon weer werken, kinderen naar school en gister de eerste 60 rondjes op de ijsbaan... Om straks in januari weer "normaal"200 km te rijden in Oostenrijk op de Weissensee... Normaal het enerverende beroep van brandweerman met allerlei spectaculaire acties...

Normaal was het niet, de Job Swap en het gevoel een klein deel uit te maken van de New York Fire Dept, een gevoel van onmiddelijke en vanzelfsprekende broederschap tussen ons (met name John en Steven !!!!) .... het was super speciaal!

Kijk met plezier en zelfs ontroering terug op deze twee weken van nieuwe broederschap en een ervaring om nooit te vergeten.! De verschillen ??? Technisch en in details betreffende ventilatie, apperatuur en hoeveelheid mensen en materiaal. De overeenkomsten??? De mensen en de mentaliteit, wij zijn die kwajongens die er gewoon zijn om hulp te bieden waar nodig met een vanzelfsprekende band waar dan ook samen in Brooklyn of Amsterdam-West....overal.

John en Steven: Thank you guys, really looking forward to meeting you aigain somewhere in the (near) future. You're welcome here in Wervershoof or Amsterdam anytime !!Ik hang hier gewoon rond zoals altijd.... (I'll be hanging around....)

En aan iedereen die dit blog heeft gevolgd en heeft bijgedragen aan dit succes: Bedankt !!!

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

Profiel
Sullivan Brothers

Sullivan Brothers

42 years old from New York

Show profile

Firefighters Johnny Sullivan & Stephen Sullivan at the Fire Department of New York


Blog 4: history of Dutch in FDNY

August 18, 2009 17:16

THEY BEGAN THE FDNY!!!

Organized fire fighting began in New York in 1648 when the first Fire Ordinance was adopted by the Dutch Settlement of New Amsterdam. Fines levied for dirty chimneys provided funds for the maintenance of buckets, hooks and ladders. It also established a fire watch of eight Wardens and required that each male citizen stand his turn on watch.

bucket men
Old time method of transporting water buckets to a fire. Buckets were made of leather by the Dutch shoemakers. After the first Wardens were appointed, an organization known as the Prowlers was formed and furnished with buckets, hooks and ladders. Often called the rattle watch , they patrolled the streets on the lookout for fire from nine o'clock at night until dawn.

When the colonists were organized in 1658, bucket brigades were formed and equipped with 250 leather buckets made by Dutch shoemakers of the colony. Thus, our first inauspicious beginning was made. Seven years later, in 1664, the colony became a British settlement and was renamed New York. It was not until 74 years later, in 1731, that fire brigades were put into service.

Two hand-drawn pumpers, brought from distant London were the first fire engines to be used in the colony. They were designated as Engine Company 1 and Engine Company 2. All able bodied citizens were required to respond to alarms and perform duty under the supervision of the Aldermen. Faced with the problem of a fast growing colony, the General Assembly established the volunteer Fire Department of the City of New York, in December of 1737. Able, discreet and sober men were appointed as firemen to be ready for service by night and day and be diligent, industrious and vigilant.

Following the Revolutionary War, the Department was reorganized and incorporated as the Fire Department of the City of New York. The volunteer Fire Department continued to protect the lives and property of the citizens of the city until after the close of the Civil War when, in 1865, they were superseded by the paid Metropolitan Fire Department. The change created resentment and bitter actions were taken by some who opposed the elimination of the volunteers. This resulted in rough and tumble battles fought on both personal and political levels.

The introduction of the steam engine spelled the final doom of the volunteer department in New York. The steam apparatus eliminated the need for men to pump the water, and the horses ended the problem of hauling engines by hand.

old time pumper
First Company of paid Fire Department to go "in service" was Engine Co. 1, located in lower Manhattan at 4 Centre Street. Apparatus was horse-drawn Amoskeag steam-powered pumper which was same type issued to later companies. Wheels were steel rimmed. At the beginning, the paid fire service extended only to certain parts of New York City (Manhattan).

The Act of 1865 united Brooklyn and New York (cities) to form a Metropolitan District. By the end of 1865 the department consisted of 13 Chief Officers and 552 Company Officers and firemen. They worked a continuous tour of duty, with 3 hours a day for meals and one day off a month. They were paid salaries according to their rank or grade. The first regulations were also formulated and they were fairly strict and straightlaced.

The volunteers, despite their disappointment, accepted the decision and publicly declared that they would continue to function and serve until properly relieved by paid units. The Act provided that members of the volunteers were to be given preference over all others in filling the rolls of the paid department. Due to major fires, which resulted in excessive fire losses and a rise in insurance rates, the department was reorganized in 1866 under the command of General Alexander Schaler. Under military discipline, the department began to realize its full potential and fire losses began to generally reduce. The merit system of promotion in the Fire Department was instituted in 1870.

In 1874 Westchester County (later called the Bronx) was annexed and gradually volunteers there were replaced by companies of the paid department, until the last volunteer unit was disbanded in 1928. A further consolidation occurred in 1887 covering what we now know as the Borough of Queens. Again volunteer units were gradually replaced by paid companies until, by 1929, this Borough was protected by the paid department of the City of New York.

Richmond became a part of the greater City of New York in 1898. No change in the volunteer status took place, except for nominal supervision, until 1905 when the first group of volunteers was disbanded and replaced by paid units. More paid companies were installed in 1915, 1928, 1932 and 1937, when all but two volunteer companies were disbanded. These two were the only legal volunteer companies still active in the City of New York.

New Year's day 1898 heralded the consolidation of the different areas of the city and the beginning of a new era for the Fire Department. All fire forces in the various sections were brought under the unified command of the first Commissioner of the Fire Department. Following this amalgamation many changes took place involving many aspects of the job including installation of the high pressure systems, motorization of fire apparatus, creation of a Marine fleet, adoption of vastly improved working conditions and the utilization of perfected radio communications.

Today the Fire Department protects more than 8,000,000 residents in an area of 320 square miles. The department is administered by the Fire Commissioner appointed by and responsible to the Mayor. The uniformed force is under the command of the Chief of Department and consists of more than 11,400 Fire Officers and fire fighters. In addition, the Department includes 2,800 Emergency Medical Technicians, Paramedics and Supervisors assigned to the Bureau of Emergency Medical Service (EMS), as well as 1200 civilian employees.

Copyright 2006 The City of New York

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).

Back to work

After a fantastic reunion with my family, I got a good nights sleep and returned to work this...

Thank you Patrick AKA (Diana Ross) Your brothers John & steve AKA (the supremes)

Hope to see you and your family here (open invitation)!
John &...

Wrapping up (John)

Once in a lifetime  experience aside from missing my family i would not change a thing. Looking foward to...

Thank You Mette!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Best babysitter in the world. Not the easiest job in the world controlling us ...

Job Swap Amsterdam day 5

Day started wit an trip to Airport Fire Dept great time doing drills with the members putting out actual fires...

Job Swap Amsterdam day 4

The 3 amigos had a presentation for any member of amsterdam fiire dept to sit in on converstion of our...

Job Swap Amsterdam day 3

They govenment invited us to opening day in Parliment so what we started calling ourselves was Dianah Ross and the...

Job Swap Amsterdam day 2

Had a 24 hour shift with are brothers in Hendrik Firehouse. Very similar we all meet in front of...

Job Swap Amsterdam day 1

The week flew by and unfortunately it is over. Right off the bat I would like to thank all...

Photos of us by world famous photagraher cynthia van elk

CLICK...

Wednesday, 16 September, 00:55

 

View of Amsterdam from The tower ladder

Shot this video this morning. Great view of the...

News footage FDNY in Amsterdam 3

CLICK ON LINK...

Dutch News visit to the New York firehouse (2)

CLICK...

2nd day in old Amsterdam

Woke up refreshed and looking to learn Amsterdam Firefighting. Guys showed us around their trucks during morning inspections...

1st Day in old Amsterdam

Arrived 8 AM felt like we lost whole night of sleep. Then we got started wit a canal cruise...

Picture post

Patrick, John en Steve talking to Princess Maxima
Photograpy by Cynthia van...

9/11 (John)

This was my first time back to the site since firefighting operations commenced. Firemen in NY go back to...

24 hour shift in Brooklyn

Patrick spent the 24 hours in Engine 216. The irony is that a  good day for the people of New...

9/11 (Steve)

Patrick, Johnny and I met with Frans Timmermans, The Dutch Minister for European Affairs, this morning...

This was my jobswap to 'what the hell was I thinking?'

My jobswap to mexico

Patrick on the rock and on the water

I had a great day with Patrick yesterday. I gave a tour of our Fire Academy to Patrick and...

My last jobswap was to Norway

Day of training and ride-along with Marine 6

Sorry for no pics still working out the kinks. Patrick and Steve Sullivan went for a day of training...

MEET & greet Monday Nite

All the Job Swappers met at Jimmy"s last nite. It was alot of fun. Everyone mingled and got...

FIRE

httpv://www.youtube.com/watch?v=y33GD8GDCFs

Great meeting you guys

Steve here, Had a great time meeting you guys last night. Can't wait for Monday. I found...

Patricks job before becoming a fireman

Patrick, I hope you dont mind but i told the guys in the firehouse before you became a fireman...

Tentative plans for patricks visit

Mon Day -Tour NYC with  jobswappers
Mon Nite - Meet and greet all Dutch and American jobswappers
Tues Day- Train at FDNY...

Hi!

Hi, John HERE. good thing i am going to blog class thursday...

Blog 3: Firehouse Patrick will work 24h shift

Engine 216: 125 YEARS OF SERVICE TO WILLIAMSBURG
Williamsburg was first settled in 1660 when Dutch framers laid out...

1st blog

JOHN: I am a computer virgin here so be patient. I'm really looking foward to all the exciting...