jobSwap
 

Job Swap 2009

De Job Swap 2009 is een banenuitwisseling tussen New Yorkers en Amsterdammers. Het is een kans voor brandweermannen, boeren, leraren en verloskundigen om te leren over hun eigen beroep in een andere cultuur, om contacten te leggen en kennis uit te wisselen.

In september wisselden 11 Amsterdammers en  11 New Yorkers voor een week van baan: begin september 2009 (6-13 september) gingen de Nederlanders aan de slag op de werkplek van hun overzeese collega’s en de New Yorkers deden een week later (13-20 september) hetzelfde in de Amsterdam.

Dit uitwisselingsproject leverde prachtige beelden en spraakmakende verhalen op. Deelnemers deden verslag van hun ervaringen via hun eigen weblog op deze website. Bekijk hun weblogs op deze website of download het overzicht van alle deelnemers.

NY 400
De Job Swap vond plaats in het kader van de NY 400 festiviteiten die in 2009 in Amsterdam en New York plaatsvonden. In opdracht van de VOC ging ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 met zijn schip 'De Halve Maen' op zoek naar een korte vaarroute naar Azië. Vijf maanden later bleek deze missie mislukt, maar Hudson vond iets veel mooiers: Mana-hatta en de mooiste natuurlijke haven ter wereld. Hier werd niet veel later Nieuw Amsterdam gesticht, de nederzetting die zou uitgroeien uit tot 's werelds belangrijkste metropool: New York.

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door NY400. De wildcard actie wordt georganiseerd met Het Parool en AM New York.

JOB SWAP 2009

The Job Swap 2009 formed an unique experiment in transatlantic cooperation. Citizens of New York and Amsterdam of every background and means of employment were invited to participate in trading places for a week, to deliver new perspectives and reveal profound connections between residents of the two cities. Amongst them firefighters, midwifes, teachers and farmers.

In the beginning of September 2009 colleagues on both sides of the Atlantic have had the chance to know each other’s work and culture: September 6th-13th 11 Dutch participants to the Job Swap visited New York, the following week, September 13th- 20th, 11 New Yorkers operated in Amsterdam.

During the Job Swap all participants wrote about their experiences and findings on their own weblog. On this website you can read their blogposts and profiles.

NY 400
The Job Swap is part of the NY 400 celebrations. In 2009 we celebrate 400 years of enduring friendship between the Netherlands and the United States. Four hundred years ago, a Dutch ship called the Half Moon guided to the shores of what is now New York City with Captain Henry Hudson at the helm. This led to the establishment of New Amsterdam and the New Netherland colony. Some 167 years later, in 1776, the Dutch were the first to salute the flag of the United States of America. NY400 celebrates the free spirit, openness, entrepreneurship and tolerance of those Dutch-American pioneers, and their continued relevance today and beyond.

The Job Swap is an initiative of the Henry Hudson 400 Foundation and BKB, in cooperation with the NY400. The Wildcard contest is organized together with newspapers Het Parool (Amsterdam) and AM New York (New York).